Hrvatskoj donirano 5000 kutija lijeka za koronu. Ministarstvo o tome šuti

Foto: Hina, Shutterstock

INDEX je prije nešto više od tjedan dana dobio informaciju iz upućenih izvora (podaci poznati redakciji) da je Hrvatska iz njemačke donacije dobila 5000 kutija Paxlovida kojem u studenom istječe rok trajanja.

Prema istom izvoru veledrogerije su odbile distribuirati Paxlovid bez financiranja distribucije.

Potaknuti ovim informacijama zamolili smo Ministarstvo zdravstva da nam odgovori na nekoliko pitanja:

Gdje su donirani lijekovi završili?

Kome su namijenjeni?

Je li možda premijer Andrej Plenković uzimao taj lijek?

Kada stiže i koliko Paxlovida preko EU?

Zašto ne idemo u izravnu nabavu?

MIZ nije potvrdio, ali ni opovrgnuo dolazak 5000 kutija

Ministarstvo zdravstva nije izravno ni potvrdilo ni opovrgnulo ove tvrdnje o dolasku 5000 kutija.

"Lijek Paxlovid, premda je registriran od strane Europske komisije nije moguće nabaviti u slobodnoj prodaji.

Lijek se može nabaviti postupkom zajedničke nabave od strane Europske komisije i postupkom bilateralne nabave pojedine države direktnim pregovorima s proizvođačem lijeka. Prema preporuci Europske komisije, radi postizanja što povoljnijih uvjeta ugovora za sve države sudionice u postupku, kao i cijene lijeka, Republika Hrvatska sudjeluje u postupku zajedničke nabave lijeka Paxlovid, te su pregovori EK i tvrtke Pfizer još u tijeku.

Vezano uz postupak bilateralne nabave lijeka Paxlovid, Ministarstvo zdravstva je proteklih nekoliko mjeseci u kontaktu s proizvođačem lijeka, kako bi se razmotrila mogućnost i uvjeti realizacije i te opcije. U ovom trenutku razmatra se i nabava raspoloživih količina lijeka Paxlovid putem donacije druge države članice, međutim s obzirom da su pregovori još u tijeku, ne možemo iznositi detaljnije informacije", odgovorili su nam iz MIZ-a.

Na naše inzistiranje da nismo dobili izravne odgovore na postavljena pitanja o 5000 kutija, iz MIZ-a su nam kratko odgovorili:

"Kako smo napomenuli, u ovom trenutku se razmatra nabava raspoloživih količina lijeka Paxlovid putem donacije druge države članice stoga ne možemo potvrditi vaše saznanje o dolasku 5000 kutija Paxlovida u Hrvatsku."

Pitali smo najveću veledrogeriju Medika jesu li odbili zahtjev MIZ-a da distribuiraju donirani Paxlovid s kratkim rokom trajanja. Dobili smo kratak odgovor: 

"Taj lijek nije komercijalno dostupan hrvatskim veledrogerijama stoga ga ne možemo uvesti odnosno staviti u promet. Distribucija ovog lijeka je pod ingerencijom Ministarstva zdravstva pa je to adresa gdje se trebate obratiti sa svim upitima."

Paxlovid su izravno nabavile brojne zemlje EU i regije

O pitanju nabave Paxlovida prvi put se ekstenzivnije počelo pisati u vezi sa slučajem smrti Indexovog novinara Vladimira Matijanića. Naime, tada je postalo jasno da za Matijanića u splitskoj bolnici nije bilo čak ni Remdesivira, a kamoli Paxlovida, koji je još značajno učinkovitiji lijek.

Ministar Vili Beroš tada je tumačio da se Hrvatska odlučila za nabavu Paxlovida preko Europske komisije, jer je ona povoljnija i sigurnija, što baš nije točno. Naime, EK ne garantira sigurnost lijeka, već to čini Europska medicinska agencija EMA, a ona je lijek odobrila još početkom 2022. Također, cijena lijeka uglavnom je ista bez obzira na put kojim se nabavlja, a Paxlovid je jedan od jeftinijih lijekova protiv covida-19.

Do danas samo četiri zemlje EU nisu nabavile Paxlovid izravno od Pfizera: Bugarska, Rumunjska, Hrvatska i Mađarska. Stoga je pitanje hoće li uopće biti centralne nabave kroz EK. Lijek se može dobiti i u nama susjednim zemljama Sloveniji, BiH i Srbiji, u kojima se izdaje na recept u ljekarnama.

Što je Paxlovid i koliko je učinkovit protiv covida-19?

Paxlovid se trenutno smatra najučinkovitijim lijekom protiv covida-19.

Kako piše na stranicama Yale School of Medicine, to je antivirusna pilula koja se može uzimati kod kuće kako bi se spriječilo da se visokorizični pacijenti toliko razbole da moraju biti hospitalizirani.

U SAD-u osoba koja je pozitivna na koronavirus i ima pravo na uzimanje ovih tableta, može ih nabaviti u ljekarnama.

Lijek, koji je razvio Pfizer, ima mnogo pozitivnih strana: u kliničkom ispitivanju https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2118542 pokazao je 89% smanjenje rizika od hospitalizacije i smrti, što je potaknulo Nacionalni institut za zdravlje (NIH) da mu da prednost u odnosu na druge tretmane za covid-19. Usto je jeftiniji od mnogih drugih lijekova za covid-19. Američka vlada odlučila je da će ga davati besplatno dok god traje javnozdravstvena opasnost. Što je najvažnije, očekuje se da će djelovati protiv varijante omikron.

"Mislim da je to početak 'mijenjanja igre'", komentirao je Scott Roberts, dr. med., specijalist za zarazne bolesti s Yale Medicine.

"To je naša prva doista učinkovita oralna antivirusna tableta za ovaj virus. Pokazuje jasnu korist i doista može spriječiti hospitalizaciju i smrt kod ljudi koji su pod visokim rizikom", dodao je.

Kako pokazuju istraživanja, važno je da se Paxlovid propisuje samo visokorizičnim osobama jer u protivnom, ako se počne masovno uzimati, postoji veća vjerojatnost da će virus mutirati tako da može izbjeći zaštitu koju lijek pruža. No, nameće se pitanje koliko je života u ovoj godini pandemije mogao spasiti Paxlovid da je na vrijeme naručen. 

*Indexu se naknadno javio Beroš i potvrdio nam da da je naručeno 5000 doza od Njemačke, ali da je to negdje zapelo. On misli da je stvar u tome da Pfizer treba dati odobrenje za lijek, ali kako kaže, on sad nema kontrolu nad procesom i čeka se odluka Pfizera. Ako lijeku prođe rok trajanja, sve će biti poništeno.

Pročitajte više