HRVATSKOJ NAJVEĆA STRANA ULAGANJA U JUGOISTOČNOJ EUROPI

U službenom izvješću Konferencije ministara gospodarstva zemalja jugoistične Europe (JE), koja je u petak održana u Beču, Hrvatska se navodi kao zemlja s najvećim iznosom stranih ulaganja u jugoistočnoj Europi. L

To znači da je trenutačno stanje glede ulaganja u RH vrlo povoljno i da se može očekivati dodatno poboljšanje s realizacijom mjera hrvatske Vlade, izjavio je nakon konferencije državni tajnik za gospodarstvo u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva Vladimir Vranković, koji je vodio hrvatsko izaslanstvo na Konferenciji.

Sudionike skupa Vranković je informirao o aktivnostima hrvatske Vlade u stvaranju povoljne ulagačke klime , kako za strane tako i za domaće investitore.

Austrijski ministar gospodarstva i rada Martin Barkenstein je, otvarajući skup, ukazao na važnost priprema u gospodarstvu zemalja jugoistočne Europe na njihovu putu u EU.

Zamjenik glavnog tajnika Organizacije za ekonomsku suradnju i razvitak (OECD) Richard Hecklinger naglasio je da će povećana strana ulaganja pridonijeti prosperitetu i gospodarskom razvitku država jugoistočne Europe posebice novom zapošljavanju, ali da za to treba stvoriti određene pretpostavke.

Posebni koordinator Pakta o stabilnosti zemalja JE Erhard Busek ukazao je na važnost liberalizacije trgovine i jačanja regionalne suradnje kao i promociju regionalnih projekata kroz Pakt o stabilnosti.

Ministarska konferencija o stranim ulaganjima u JE održana je u okviru Pakta o stabilnosti, a pod pokroviteljstvom OECD-a domaćin joj je bilo austrijsko Ministarstvo gospodarstva i rada.



(Hina) xspđ ybs

Pročitajte više