"Hrvatskoj nije potrebna sablja, ali ni aspirin, potreban joj je skalpel"

NOVOIMENOVANI ministar pravosuđa Ivan Šimonović danas je u Hrvatskom saboru kazao kako "Hrvatskoj protiv organiziranog kriminala nije potrebna sablja, ali ni aspirin, potreban joj je skalpel, koji reže duboko i precizno". "Krajnji je čas za energični, beskompromisni i sustavni obračun", naglasio je Šimonović dodavši kako su se organizirani kriminal i korupcija razmahali do te mjere da ugrožavaju sigurnost građana i integracijske ambicije države.

Zatvoreni mafijaši neće moći komunicirati s vanjskim svijetom

Šimonović je najavio kako će danas u Narodnim novinama biti objavljeni, pa i stupiti na snagu novi sudski i zatvorski poslovnik. Temeljem prvog propisa županijski sudovi u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku osnovat će posebni "uskočki" odjeli, a isti odjeli će se osnovati i na razini općinskih sudova. Novi zatvorski poslovnik neće donijeti oštrije uvjete za druge zatvorenike, nego će se pooštriti onima koji su osuđeni za organizirani kriminal - njima će se onemogućiti komunikacija s vanjskim svijetom, a iznimke će dopuštati uskočka policija.

Oduzimanje imovine za koju mafijaši ne mogu dokazati njeno porijeklo

Šimonović je osim toga najavio antimafijaški paket zakona, u okviru kojeg će se mijenjati Kazneni zakon, Zakon o kaznenom postupku te Zakon o policijskim ovlastima. Tako će se olakšati oduzimanje mafijaške imovine, spomenuvši kako je po Zakonu o USKOK-u lani zamrznuto oko 15 milijardi eura imovine optuženika za korupciju i organizirani kriminal - mafijašima će se oduzimati sva imovina, a ne samo ona za koju se dokaže da je stečena kaznenim djelima. ipak, izuzeta će biti onaj dio imetka za koji se dokaže da je stečen prema slovu zakona. "Time ćemo mafiju udariti tamo gdje ju najviše boli - po novčaniku", objasnio je Šimonović.

DORH će voditi istrage, policija provoditi, a suci nadgledati

Prema izmjenama Zakona o kaznenom postupku, koje će tek uslijediti, istrage će ubuduće voditi DORH, provodit će ih policija, a suci će samo nadgledati odvija li se sve u okviru zakona te poštuju li se ljudska prava optuženih. Novi model bi se trebao provoditi već od lipnja 2009. Na snagu će stupiti i novi standardi zaštite svjedoka i pokajnika, ali i potencijalnih svjedoka. Ujedno će omogućiti njihova zaštita pod novim identitetom u drugim državama. Naposljetku je Šimonović poručio kako država mora biti organiziranija od organiziranog kriminala.

"Proteklih 15 godina pokazuje da smo samo mijenjali ljude uz politički utjecaj"

U Saboru je govorio i novoimenovani ministar unutrašnjih poslova Tomislav Karamarko koji je naglasio kako su policiji potrebne suštinske promjene, a ne promjene pojedinih ljudi ili pak kozmetičke promjene za dnevnopolitičke potrebe. "Proteklih 15 godina pokazuje da smo samo mijenjali ljude i to na netransparentan način i uz politički utjecaj", pojasnio je Karamarko dodavši kako se upravo stoga policija doživljava vrlo slično kao u doba socijalizma - kao produžena ruka politike, a ne kao neovisna institucija.

"Nagomilani problemi u policiji i MUP-u nisu od jučer pa se ne mogu preko noći riješiti. Imenovano je novo rukovodstvo policije i to načelnici uprave krim-policije, uprave policije, policijskog nacionalnog USKOK-a, kao i veći broj rukovoditelja U PU zagrebačkoj te novi načelnici dubrovačko-neretvanske i sisačko-moslavačke policije", rekao je Karamarko, a cijela kadrovska konsolidacija trebala bi biti dovršena u roku od 30 dana.

"Nisam sklon nerealnim obećanjima"

Istaknuo je kako na područjima Zagreba, Istre i Dubrovnika nedostaje policajaca, tako da će se na sljedeću policijsku obuku primiti oko 2200 polaznika umjesto planiranih 1400.
"Nisam sklon nerealnim obećanjima", poručio je Karamarko izrazivši nadu da će poduzetim mjerama vratiti sigurnost i povjerenje građana.

Ig.M.
Foto: Index

Pročitajte više