HRW: Hrvatska nije poduzela bitne korake za povratak izbjeglih Srba

HRVATSKA Vlada propustila je poduzeti bitne korake da olakša povratak izbjeglih Srba unatoč obećanjima novog premijera i pozivima Europske unije kao dijelu pregovora o pristupanju, objavila je u petak američka organizacija za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch (HRW).

HRW je u svom izvješću o napretku u povratku Srba od rujna 2003. ocijenio da su hrvatske vlasti napravile malen napredak u povratu vlasništva Srbima i praktički nikakav u osiguravanju alternativnog smještaja za Srbe koji su izgubili stanarsko pravo na društvenim stanovima.

Organizacija iz New Yorka u priopćenju u povodu izvješća isto tako kaže da manjkava suđenja za ratne zločine u Hrvatskoj, obilježena etničkom pristranošću protiv Srba, također odvraćaju izbjeglice od povratka.

Novi hrvatski premijer Ivo Sanader opetovano je pozivao Srbe izbjegle iz Hrvatske da se vrate u zemlju i obećao poboljšanja za srpsku manjinu na različitim područjima političkog i socijalnog života, napominje HRW.

"Hrvatska Vlada mora poduzeti jače mjere da omogući povratak izbjeglih Srba", rekla je Rachel Denber, zadužena u HRW-u za Europu i središnju Aziju. "Izjave nove vlade su dobrodošle, ali one moraju biti praćene akcijom".

Nasuprot sporom napretku u povratu vlasništva HRW kao pozitivan element bilježi da je hrvatska Vlada nastavila obnavljati tisuće razorenih srpskih kuća.

Priopćenje napominje kako je Europska komisija 20. travnja preporučila pregovore o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji istodobno tražeći da Hrvatska ubrza napore u olakšavanju povratka izbjeglih Srba iz Srbije i BiH.

"Opipljiv napredak u povratku mora ostati preduvjet za članstvo Hrvatske u EU", rekla je Denber.

HRW navodi kako je oko 300.000 Srba izbjeglo iz Hrvatske tijekom rata 1991-1995 te da nema preciznih brojki koliko ih se vratilo. Kaže da je hrvatska Vlada zabilježila povratak 108.000 Srba, ali da se mnogi od njih nakon kraćeg ostanka opet vraćaju u Srbiju i BiH.

(Hina) xsl ybs

Pročitajte više