HRW: Na Balkanu su ugrožena ljudska prava i sloboda medija

VLADE zemalja zapadnog Balkana trebale bi oživjeti napore u zaštiti ljudskih prava te stvoriti okruženje u kojem se poštuju prava svih, navodi izvještaj organizacije za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch.

"Vlade na zapadnom Balkanu trebaju poduzeti konkretne korake i u jačanju sloboda medija, zaštiti manjina i izbjeglica, kao i omogućiti pravdu za zločine počinjene tijekom ratova", kaže istražiteljica te organizacije za Balkan i istočnu Europu, Lydia Gall.

Nova generacija autoritarnih populista

U svom izvještaju od 687 stranica o zaštiti ljudskih prava u više od 90 država u svijetu ističe se da se stvara nova generacija autoritarnih populista koji negiraju koncept zaštite ljudskih prava.

Za vrijeme 2016. godine, udruženja novinara zabilježila su napade i prijetnje na svoje članove u Bosni i Hercegovini, Srbiji i na Kosovu, a nedovoljno odlučni odgovori vlada u regiji na te prijetnje i napade stvaraju atmosferu nekažnjivosti za počinitelje.

Neusuglašen politički sustav i problemi s manjinama


"Suci za ratne zločine u Srbiji i Bosni i Hercegovini nisu dovoljno plaćeni i nemaju dovoljno kapaciteta da se izbore s ovim slučajevima", tvrdi se u izvještaju.

HRW navodi da je slab napredak nacionalnih sudova kada je riječ o ratnim zločinima počinjenim u Bosni i Hercegovini i Srbiji te na Kosovu, prenosi Al Jazeera Balkans.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine još nije usuglasilo politički sustav zemlje, kako je to odredio Europski sud za ljudska prava.

Romi u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji i na Kosovu suočavaju se sa diskriminacijom u obrazovanju i zdravstvenoj zaštiti. Kosovo je postiglo ograničen napredak u integraciji Roma i drugih manjina koji su vraćeni iz Europske unije nakon što su im odbijeni zahtjevi za azil.

Također, ukazuju i na teškoće s kojima se nalaze tražitelji azila i izbjeglice.
 

Pročitajte više