HRW traži da Bush okonča nasilne metode ispitivanja zatočenih

OSIM odbacivanja zlostavljanja iračkih zatvorenika u zatvoru Abu Ghraib predsjednik treba poduzeti mjere za okončanje zlostavljanja zatvorenika pri ispitivanju a koje je odobrila američka vlada, rekla je u utorak američka organizacija za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch (HRW).

U pismu predsjedniku Georgeu W. Bushu HRW navodi da je američkim istražiteljima pri ispitivanju vlada odobrila nasilne metode poput skidanja do gola zatvorenika, izlaganja pretjeranoj vrućini, hladnoći, buci i svjetlosti, lišavanje sna i držanje u bolnim položajima.

U ekstremnijim slučajevima izgleda da je odobreno i mučenje, tehnike poput potapanja zatvorenika u vodu dok ne pomisli da se utapa ili navođenje zatvorenika da povjeruje kako će biti smaknut, kaže HRW, organizacija sa sjedištem u New Yorku.

HRW navodi da namjerno zlostavljanje i ponižavanje zatvorenika pri ispitivanju predstavlja kršenje Ženevskih konvencija kao i Konvencije protiv mučenja i drugih okrutnih, nehumanih i ponižavajući postupaka i kažnjavanja.

"Seksualno ponižavanje i zlostavljanje zatvorenika u zatvoru Abu Ghraib je samo simptom većega problema", rekao je u priopćenju Kenneth Roth, izvršni direktor HRW-a. "Bushova vlada je kao politiku odobrila širok niz nasilnih tehnika koje su ilegalne".

Podsjećajući da je predsjednik Bush u lipnju 2003. potvrdio da će SAD poštivati zabranu mučenja i ponižavajućeg postupanja HRW je ustvrdio da to očigledno nije i provedeno.

"Predsjednik treba hitno pokazati da je njegovo odbacivanje nasilnih postupaka saslušanja bilo više od praznih riječi", rekao je Roth.

Pročitajte više