HSLS obilježio 14 godina postojanja

ZAJEDNIČKOM sjednicom Velikog vijeća i svih stranačkih tijela, Hrvatska socijalnoliberalna stranka (HSLS) obilježila je danas 14 godina svog postojanja.

Prisjećajući se 31. svibnja 1990., predsjednik HSLS-a Dražen Budiša zahvalio je svim osnivačima stranke, naglašavajući kako je za takav korak tada trebalo hrabrosti, budući da je osnivanje HSLS-a značilo početak političkog pluralizma u Hrvatskoj.

Kao glavnu značajku dosadašnjeg djelovanja HSLS-a Budiša je istaknuo jasno distanciranje od svakog oblika totalitarizma, a pogotovo od dviju ideologija koje su obilježile 20. stoljeće - fašizma i komunizma.

Naglasio je da se stranka uvijek suprotstavljala, a tako će biti i ubuduće, svakom pokušaju relativiziranja stvaranja hrvatske države, što je, kaže Budiša, trend u dijelu političke javnosti i medija.

Podsjećajući na suradnju HSLS-a s SDP-om na izborima za Županijski dom Hrvatskog sabora godine 1997., a potom i koaliciju na državnoj razini na parlamentarnim izborima 2000., Budiša je kazao kako je stranka time pokazala odsutnost bilo kakvog dogmatizma i ideološke zagriženosti.

No, početna ideja o povijesnom kompromisu promašila je cilj, vladajuća koalicija se podijelila, ne samo na pitanjima o budućnosti i ocjenama onoga što je bilo, nego i oko razumijevanja partnerstva, rekao je Budiša. Dodao je da je vrijeme "zatvorilo usta" kritičarima koji su HSLS označavali kao kamen spoticanja u koaliciji.

Odlazak dijela stranačkog članstva u novoosnovanu Libru nakon odlaska HSLS-a iz vladajajuće koalicije, nazvao je banalnim, naglašavajući kako nije bilo riječi o političkim idejama, nego o čuvanju mandata.

"HSLS je stranka koja se nikad neće suziti do širine nečije fotelje", kazao je Budiša. Naglasio je kako se stranka od svog osnutka uspjela othrvati svim pritiscima političkih, gospodarskih, pa i kriminalnih grupa, koje su "pružile svoje pipke, ne samo u politici, nego i prema medijima".

Dio HSLS-ovaca koji su ukazivali na to, osjetio je represivnu ruku države i izložen je revanšizmu vlasti, zaključio je predsjednik stranke Dražen Budiša na zajedničkoj sjednici Velikog vijeća i svih stranačkih tijela HSLS-a, u povodu 14. obljetnice stranke.

Pročitajte više