HSLS zahtjeva oštru Vladinu reakciju na slovenski prijedlog o ekološkoj zoni

HSLS je zabrinut izostankom reakcije hrvatske Vlade na slovenski prijedlog zakona o zaštitnoj ekološkoj zoni i epikontinentalnom pojasu u Jadranskom moru, ustvrdili su danas čelnici te stranke, ističući da bi Hrvatska takav prijedlog trebala proglasiti ništavnim.

"Vlada treba objasniti da je riječ o prijedlogu koji se krši s međunarodnim zakonima i konvencijama i koji Slovenija stoga ne može proglasiti bez suglasnosti Hrvatske", ustvrdila je potpredsjednica HSLS-a Đurđa Adlešić na današnjoj konferenciji za novinare.

Ocijenila je da se šutnja hrvatske Vlade može protumačiti jedino kao zaduženje za potporu prilikom prijema u Europsku uniju. "No, to bi bila prevelika cijena", dodala je.

Predsjednik HSLS-a Ivan Čehok smatra da bi naša vanjska politika trebala biti ofenzivnija kada je riječ o susjedima, "ne zato da s njima zaoštrimo odnose nego da raščistimo otvorena pitanja".

"Moramo biti brži, čvršći i odgovorniji, a ako ofenziva ne urodi koracima koji bi trajno smanjili nesporazume sa Slovencima sve treba prepustiti međunarodnoj arbitraži", rekao je Čehok.

Dodao je da će HSLS od premijera zatražiti da svim saborskim zastupnicima predoči tekst slovenskog prijedloga i ustvrdio da bi, ukoliko prijedlog bude upućen u slovenski parlament i Sabor treba ponovno pokrenuti pitanje proglašenje gospodarske zone na Jadranu.

"Hrvatska Vlada ne može biti u hladovini kada je riječ o gospodarskim pitanjima i zaštiti državnih interesa odnosno granica", zaključio je Čehok, dodajući da previše toga upućuje kako Vlada svoj posao ne radi korektno.

Komentirajući nedavna formiranja nekoliko "vlada u sjeni" Čehok je kazao da je HSLS-u najprihvatljivija lista HNS-ovog čelnika Radimira Čačića, i to ne samo stoga što su na njoj i predstavnici HSLS-a. "HSP-ova vlada puna je političkih anonimaca, dok je Račanova gotovo ista onoj koja je već imala priliku vladati", ustvrdio je Čehok.

Pročitajte više