HSP i dalje inzistira da Sabor dobije punu informaciju o haškim optužnicama

PREDSJEDNIK HSP-a Anto Đapić najavio je danas da će HSP i dalje inzistirati da Hrvatski sabor dobije punu informaciju o haškim optužnicama protiv generala Mladena Markača i Ivana Čermaka te izmijenjenoj optužnici protiv generala Ante Gotovine, najavljujući osnivanje stručnog tima, koji bi Vladi trebao pomoći "u rušenju neprihvatljivih političkih kvalifikacija", koje, navodno, sadrže te optužnice.

Đapić je, na konferenciji za novinare, kazao kako je premijer Ivo Sanader oporbenim čelnicima danas potvrdio da su te optužnice stigle u Vladu.

"HSP će i dalje inzistirati na punoj informaciji o sadržaju tih optužnica, budući da se, na razgovoru s premijerom Sanaderom, između redaka moglo pročitati da se u njima napadaju sami temelji hrvatske države, te da se optužuje čitav politički i vojni vrh iz 1995.", rekao je Đapić.

Naglasio je da je HSP-u neprihvatljivo da se pitanje suradnje s Haagom promatra isključivo na razini pravosuđa, jer je, smatra, riječ o prvorazrednom političkom pitanju, posebice u svjetlu zahtjeva Tribunala da kao osumnjičenika ispita bivšeg ministra unutarnjih poslova Ivana Jarnjaka, što bi, po Đapiću, moglo voditi ka optužnici protiv samog tadašnjeg predsjednika Vlade.

"Pitanje je gdje je crta do koje se može ići, i zbog toga mi kao stranka, bez obzira na sve pozive na solidarnost, na optužnice nećemo šutjeti", naglasio je.

Kazao je kako "HSP donekle može uvažiti tonove koji su, na današnjem sastanku, iz stranaka opozicije, išli u pravcu toga da bilo kakav politički otpor i protivljenje optužnicama Hrvatskoj može nanijeti samo štetu", dodajući da "nema šanse da HSP dopusti da se korak po korak dođe do potpune relativizacije Domovinskog rata i udari na same temelje hrvatske države".

Stoga će, neovisno o sudbini Čermaka i Markača, HSP inzistirati da Sabor što prije dobije punu informaciju o optužnicama i otvori pitanje strategije daljnjeg ponašanja prema Haagu, najavio je Đapić.

Najavio je osnivanje HSP-ova ekspertnog tima koji će, na temelju međunarodnog "prava poduzeti moguće korake".

Na čelu tog tima bit će Slaven Letica, koji je ocijenio da je "još od optužnice protiv Darija Kordića, bilo jasno da je "cilj Tužiteljstva, pokojnog predsjednika Tuđmana i hrvatsku državu optužiti za planiranje, organiziranje i provođenje genocida".

Najavio je i da će u tim pozvati i poznatog stručnjaka međunarodnog prava Mirjana Damašku.

"Do sada sam vjerovao da sam, 1995., sudjelovao u vojnoredarstvenoj akciji za oslobađanje okupiranih i od nesrba etnički očišćenih područja Hrvatske, a sada me kroz ove optužnice uvjeravaju da sam sudjelovao u zločinačkoj akciji etničkog čišćenja i protjerivanja Srba, zajedno s tisućama dragovoljaca koji su u tome sudjelovali", naveo je potpredsjednik HSP-a Miroslav Rožić.

Pročitajte više