HSP pozvao predsjednika Mesića da spriječi odlazak hrvatskih vojnika u Afganistan

Saborski zastupnici HSPa danas su uputili otvoreno pismo predsjedniku Stjepanu Mesiću u kojemu ga pozivaju da ne potpiše odluku o slanju hrvatskih vojnika u mirovnu misiju UNa u Afganistanu.

´Ovaj luksuz glumljenja supersile na tlu Afganistana Hrvatsku će koštati šest milijuna dolara godišnje, a (moguće) ranjavanje i smrt naših vojnika (u tim misijama) uopće nisu regulirani našim zakonima´, navode HSP-ovci u pismu kojeg su poslali predsjedniku Mesiću i premijeru Ivici Račanu.

HSP-ovci drže da je sudjelovanje hrvatskih snaga u toj misiji besmisleno jer Hrvatska još nije članica NATO-a, a misija ni ne jamči ulazak u NATO.

Ne prihvaćaju ni vladine tvrdnje kako Hrvatska slanjem 44 naoružana vojna policajaca u Afganistan ´dokazuje svoju privrženost antiterorističkoj koaliciji´.

Upozoravaju da u Afganistanu nema vojnika sadašnjih ili novih članica NATO-a (Slovenija, Mađarska, Slovačka, Belgija, Kanada), kao i da Danska i Finska kao stare članice šalju do 35 vojnika, a Hrvatska, koja nije članica njih 44.

Od Vlade traže da preispita dosadašnju politiku priključivanja Hrvatske NATO-u, ´jer ovakvi postupci Vlade ne znače ništa drugo nego da Hrvatska životima svojih vojnika na tlu Afganistana kupuje članstvo u NATO-u´.

Upozoravaju da slanjem svojih vojnika u ovu ili druge NATO-ove misije Hrvatska neće postati članica NATO-a i pitaju se zašto bi i postala kada NATO već danas od Hrvatske dobija sve što inače u pregovorima jedva dobije od svojih stalnih članica.

´Čitav Afganistan nije vrijedan kostiju jednog jedinog hrvatskog vojnika´, zaključuju u pismu hrvatskom predsjedniku i premijeru HSP-ovi zastupnici Ante Đapić, Miroslav Rožić, Tonči Tadić i Vlado Jukić.

Prema Odluci o sudjelovanju pripadnika hrvatskih Oružanih snaga u mirovnoj misiji u Afganistanu, o kojoj je sinoć raspravljao Hrvatski sabor, 44 vojnika iz postrojbe Vojne policije bi od početka iduće godine sudjelovalo u mirovnim operacijama u njemačkoj brigadi u sklopu misije ISAF (Međunarodne snage za stabilizaciju Afganistana) koju provodi NATO.

Pročitajte više