HSP: Žurno osnovati hrvatski memorijalno dokumentacijski centar

KLUB zastupnika HSP-a predlaže da se žurno osnuje hrvatski memorijalno dokumentacijski centar Domovinskog rata s ciljem da se sustavno i dokumentirano prikaže taj rat, na jednom mjestu sredi građa i svjedočenja o njemu.

Žalosna je činjenica, pišu pravaši u svom zakonskom prijedlogu, da Hrvatska na predstavljanju istine o Domovinskom ratu u svijetu nije učinila gotovo ništa, te se i na taj način dovela u podređeni položaj i dopustila Savi Štrbcu (iz srpske udruge Veritas) i haaškom Tribunalu da sustavno krivotvori povijest Domovinskog rata.

Pravaši žalosnim ocjenjuju i činjenicu da danas nema povijesno, dokumentacijsko činjeničnog prikaza Domovinskog rata, da arhivska građa nije sređena i dokumentirana na jednom mjestu, nego je razbacana na raznim mjestima, pa i u privatnim zbirkama.

Zbog svega navedenog HSP-ovci drže da žurno, u Zagrebu, treba osnovati hrvatski memorijalno dokumentacijski centar i to kao državnu ustanovu koja bi se dijelom financirala iz državnog proračuna, a dijelom iz prihoda ostvarenih djelatnošću centra.

Izračunali su da bi u centru radilo od 35 do 40 djelatnika, da bi imao ravnatelja i Upravno vijeće čijeg bi predsjednika i članove, iz reda istaknutih znanstvenika, povjesničara, sociologa, časnika, pravnika, novinara i ekonomista, imenovao Hrvatski sabor kojemu bi centar najmanje jednom godišnje podnosio izvješće o svom radu.

HSP-ovci procjenjuju da bi za rad centra ukupno (godišnje) trebalo osigurati oko pet milijuna kuna.

(Hina) xum ymć

Pročitajte više