HSS od ministra Čobankovića traži objavu rezultata analiziranog sjemena kukuruza na GMO

HRVATSKA seljačka stranka (HSS) danas je ponovno uputila zahtjev ministru poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petru Čobankoviću da objavi rezultate ispitivanja sjemena kukuruza iz uvoza i informacije o uzorku koji je na njegovoj nedavnoj konferenciji za novinare, kako kažu, okarakteriziran kao "sumnjiv" i poslan na dodatna ispitivanja.

"Zanima nas na koji su način uzimani uzorci te je li ispitivanje provedeno na klici ili zrnu (jer je u klici za razliku od zrna (endosperma) jednak omjer majčinskog i očinskog nasljednog materijala)?", navodi HSS u današnjem priopćenju.

Potpredsjednica Stručnog vijeća HSS-a za ekologiju i GMO Marijana Petir ministra Čobankovića u priopćenju pita i što će poduzeti "ako se ustanovi da sumnjivi uzorak sjemena doista sadrži GMO, da se takvi usjevi unište, na koji način će to provesti, te tko će obeštetiti seljake i snositi odgovornost zato što se Zakon nije poštivao?".

HSS podsjeća kako je 8. travnja Vladi i Ministarstvu poljoprivrede uputila javni poziv za laboratorijskim ispitivanjem sjemena kukuruza iz uvoza koje se nalazi na hrvatskom tržištu.

Razlog tom zahtjevu bio je skorašnji početak proljetne sjetve kukuruza čiju čistoću sjemena nadležne institucije nisu provjerile unatoč tome što sada konačno imamo zakone i laboratorije za kontrolu, navodi HSS.

Također, navode u toj stranci, "priznanje pojedinih multinacionalnih kompanija da njihovo sjeme kukuruza sadrži genetski modificirana (GM) onečišćenja te realna mogućnost da se takvo sjeme nalazi na hrvatskom tržištu trebalo je potaknuti Vas (ministre Čobanković) i nadležne u Vladi da se poduzmu konkretne mjere i o tome izvijeste javnost".

Sjetva GM sjemena, osim što bi bila protuzakonita jer nije dozvoljeno nikakvo onečišćenje GMO-om u sjemenu, nepovratno bi ugrozila biološku raznolikost, ali i poljoprivrednu proizvodnju koja je za sada u Hrvatskoj u službi očuvanja javnog dobra - prirode i okoliša, navodi HSS-a u današnjem priopćenju, koje je upućeno i ministru poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petru Čobankoviću.

(Hina) pp/xbma yaz

Pročitajte više