HSS traži izvanrednu saborsku sjednicu na kojoj bi se deklaracijom podržale težnje za ulaskom u EU

HRVATSKA seljačka stranka (HSS) objavila je danas na konferenciji za novinare da traži izvanredno zasjedanje Hrvatskoga sabora koji bi donošenjem posebne deklaracije podržao pristup Hrvatske u Europsku uniju, a u povodu 17. prosinca kada bi Europsko vijeće trebalo objaviti datum pregovora o pristupu Hrvatske u članstvo EU-a.

Josip Friščić, predsjednik HSS-a za sjeverozapadnu Hrvatsku, rekao je tom prigodom kako očekuje pozitivan odgovor Europskog vijeća na težnje Hrvatske da postane članicom EU-a, ali da bi unutarnjopolitički problemi Hrvatske mogli to usporiti.

Na jučerašnjem sastanku premijera Sanadera s čelnicima parlamentarnih stranaka na temu pristupa RH u EU nije bilo razlika oko tog pristupa, ali razlike su što HSS smatra kako bi se i saborskom deklaracijom na izvanrednom zasjedanju trebalo podržati te težnje. Toj odluci pridružili bi se svojim supotpisom predsjednik Mesić i premijer Sanader, rekao je Friščić.

Tom odlukom možemo biti uvjerljivi u svojim europskim ambicijama pred europskom službenom javnošću, smatra Friščić, a mi se razlikujemo u odnosu na ostale stranke zbog toga što bi takvu raspravu one vodile na razini predsjednika klubova zastupnika.

HSS će svoj prijedlog iznijeti u ponedjeljak na sastanku predsjednika klubova parlamentarnih stranaka, izvijestila je potpredsjednica HSS-a Ljubica Lalić i dodala da se takvom deklaracijom daje veća vjerodostojnost jedinstvenosti stajališta glede ulaska Hrvatske u EU.

Najveća vjerodostojnost dolazi iz odluke Hrvatskog sabora kao mjesta koje predstavlja hrvatski narod, dodala je.

Prostora za zasjedanje ima do 15. prosinca i ovo je naš javni poziv za takvu sjednicu, istaknula je Lalić.

Saborski zastupnik HSS-a Božidar Pankretić podsjetio je da je u Saboru 18. prosinca 2002. donesena rezolucija o pristupu RH Europskoj uniji i smatra da bi se nadopunom te rezolucije potvrdilo europsko opredjeljenje naše zemlje.

Pročitajte više