Human Rights Watch traži puštanje terorista iz Guantanama

AMERIČKA organizacija za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch (HRW) objavila je da Sjedinjene Države nemaju zakonske osnove držati talibanske vojnike u Guantanamu i zatražila puštanje nekih od zatvorenika na slobodu.

HRW je priopćio da Amerikanci trebaju pustiti na slobodu tri kategorije zatočenika u Guantanamu: talibanske vojnike ukoliko nisu optuženi za ratne zločine; civile koji nemaju veze s al Qaedom ili talibanima; te one za koje se sumnja da su teroristi, ali nemaju veze s ratom u Afganistanu, ukoliko nisu optuženi za neki zločin.

´U Guantanamu drže ljude koji tamo ne bi trebali biti´, rekao je Keneth Roth, izvršni direktor u HRW-u. ´Sjedinjene Države ne mogu naprosto držati zatočenike koliko god to žele.´

Talibanski vojnici bi trebali biti vraćeni u domovinu jer je rat između Sjedinjenih Država i Afganistana završio prošle godine formiranjem vlade Hamida Karzaija. Prema Ženevskim konvencijama, podsjeća HRW, Sjedinjene Države moraju osloboditi vojnike ukoliko nisu optuženi za ratne zločine ili druga kriminalna djela.

Ženevske konvencije dopuštaju produljeno držanje civila uhvaćenih u ratnoj zoni samo nakon podizanja optužnice ili iz imperativnih razloga sigurnosti. Ako ljudi koje Sjedinjene Države drže u Guantanamu nemaju veze s al Qaedom teško je pojmiti kako se njihovo zatvaranje može podvesti pod imperativ nacionalne sigurnosti, kaže organizacija za zaštitu ljudskih prava sa sjedištem u New Yorku.

Sjedinjene Države u Guantanamu također drže i navodne teroriste al Qaede dovedene iz drugih mjesta, a ne samo Afganistana. Ako su zatočenici uhićeni izvan područja oružanog sukoba i nemaju izravne veze s tim sukobom, kao oni uhićeni u Bosni i Hercegovini, na njih se ne odnose Ženevske konvencije.

Ipak ni oni nisu bez pravne zaštite, kaže HRW. Prema međunarodnim ljudskim pravima oni moraju biti formalno optuženi, obaviješteni o svojim pravima i mora im biti dopušten pristup pravnom zastupniku.

´Međunarodno humanitarno pravo ne pruža osnove za izigravanje tih ljudskih prava navodima da se te osobe drže kao ´neprijateljski borci´´, rekao je HRW.

Pročitajte više