Humanitarna organizacija CAFOD obećala pomoć žrtvama potresa u Peruu

KAKO bi pomogla svojim partnerima u Peruu, humanitarna katolička organizacija CAFOD izdvojila je više tisuća funti za humanitarnu pomoć unesrećenim žrtvama potresa, koji je Peru pogodio u srijedu, objavio je danas Reuters.

Akcija je koordinirana sa peruanskim Caritasom, te stručnjacima koji će pokušati doznati koje su potrepštine od vitalne važnosti za unesrećene.

Program manager CAFOD-a Francis McDonagh, potres je dočekao u Limi, glavnom gradu Perua.

"Nema vode, struje, ne rade ni telefonske linije, a brojne peruanske bolnice ne funkcioniraju. I dalje nisu poznati razmjeri ove katastrofe", izjavio je McDonagh, dodavši kako je zbog rekordno hladne zime najpotrebnije hitno osigurati odjeću, hranu i vodu, lijekove i šatore za unesrećene.

Podsjetimo, u Peruu je tijekom potresa koji se dogodio u srijedu poginulo najmanje 510 ljudi. Jačina potresa bila je osam stupnjeva po Richteru, iako je kasnije Seizmološki centar izvijestio o razornih devet stupnjeva. Epicentar potresa bio je 145 kilometara jugoistočno od Lime. Svjetski mediji navode kako je područje Perua danas pogodio još jedan potres magnitude šest stupnjeva po Richteru.

Peruanski predsjednik Alan Garcia helikopterom je doletio u Icu, grad sa 120 tisuća stanovnika u kojemu se uslijed potresa srušila četvrtina grada i proglasio izvanredno stanje.

Stručnjaci su ovaj potres usporedili sa potresom u Indijskom oceanu koji je 2004. godine izazvao tsunami s katastrofalnim posljedicama.

Peruanska vlada zbog ove ogromne tragedije proglasila je trodnevnu žalost u zemlji.

CAFOD je prisutan na području Perua već 20 godina, surađivao je s lokalnim organizacija boreći se za ljudska prava i realizirajući mnogobrojne razvojne projekte. U prikupljanje novčanih sredstava  za žrtve potresa u Peruu, uključio se i hrvatski Crveni križ.

Ma.N.
Foto: AFP

Pročitajte više