Humphrys: mnogobrojne i skupe vlade su problem u BiH

Voditelj misije Europske komisije u Bosni i Hercegovini Michael Humphrys izjavio je da BiH može ući u Europsku uniju sa sadašnjim ustavnim uređenjem odnosno s Republikom Srpskom i Federacijom BiH ali da će određene izmjene Ustava BiH vjerovatno biti neizbježne zbog približavanja EU, kao što je to bilo s drugim zemljama kad su stupale u zajednicu europskih naroda, prenose u četvrtak banjolučke Nezavisne novine.

"Priključenje BiH EU ne znači da Republika Srpska treba nestati. Ona može nastaviti svoje postojanje, kao i druge institucije. Moramo samo osigurati da te institucije učinkovito djeluju, ali i da ih BiH može sam sebi priuštiti", rekao je Humphrys i dodao da "Europska unija nikad neće zahtijevati ukidanje RS kako bi BiH pristupila EU".

Michael Humphrys vidi kao eventualne smetnje približavanju Europskoj uniji troškove raznih vlada koji iznose od 50 do 60 posto društvenog dohotka. Upozorio je i na složen proces donošenja odluka s obzirom na to da postoje državna, entitetske, kantonalne i općinske vlade.

(Hina) xspod ybs

Pročitajte više