HUP o Sanaderu: Od početka krize Vlada ništa nije napravila za poduzetništvo

"VOLIO bih da mi netko nabroji što je to Vlada učinila za poduzetništvo, naročito otkada je počela kriza. Nijedna od Vladinih mjera još nije konkretno pomogla poduzetništvu, nijedan porez nije smanjen, subvencije su iste kakve su bile zadnjih 10- ak godina, osim toga dominantno idu državnom sektoru, a ne privatnom", naglasio je u razgovoru za Business.hr prvi čovjek Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Damir Kuštrak oštro kritizirajući Vladu.

Čekaju se izbori

Naime, kako je Kuštrak naglasio još uvijek nije počela realizacija Sanaderovih antirecesijkih mjera, a osim rebalansa proračuna samo su djelomično neki zakoni pripremljeni, ali još nisu doneseni.

"Mogu razumjeti da se neke mjere zbog lokalnih izbora sa zadrškom pripremaju i realiziraju, međutim nakon izbora očekujemo ne petu, nego šestu brzinu u nekim promjenama", kazao je Kuštrak dodajući kako nakon 17. svibnja ne bi smjelo biti nikakvih razloga da se snažno ne krene u  pravcu realizacije mjera.

Na primjedbu novinara zašto HUP u javnosti ne zauzme kritičniji stav prema Sanaderu i njegovoj Vladi, Kuštrak kaže kako su poslodavci strpljivi.

Nismo kao sindikati

"Naša je pozicija bitno drukčija od sindikalne, mi ne možemo okolo hodati, galamiti, protestirati i štrajkati. Naši se članovi bore za opstanak i pokušavaju u razumnoj komunikaciji upozoriti na ono što ne valja i što bi trebalo promijeniti", rekao je Kuštrak.

U razgovoru je bilo govora i o minimalnoj plaći, a kako kaže prvi čovjek HUP-a za Business.hr prijedlog je da minimalna plaća zamrzne na godinu dana dok se ne vidi jesmo li "na izlasku iz krize ili nismo", a tada bi se zakon mogao dalje primjenjivati.

"A što se tiče uloge države, mislim da je za nju važnije da intervenira u nekim dosad uspješnim tvrtkama koje imaju dvije mogućnosti: ili će otpustiti radnike, ili će im netko supstituirati dio troška jer nemaju dovoljno posla", zaključio je Kuštrak. 

M.M.
Foto: Davor Pongračić (Cropix)

Pročitajte više