HUP proslavio 10. obljetnicu osnutka

Predsjednik Izvršnog odbora Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Ivica Mudrinić pozvao je Vladu da u predizborno vrijeme ne popusti kratkoročnim interesima koji bi usporili reforme. L

Bolje je za neko vrijeme odgoditi reforme nego pristajati na kompromise, jer je to, kao što je kompromis o Zakonu o radu (ZOR) dugoročno loše za gospodarstvo, izjavio je Mudrinić na večerašnjoj svečanoj proslavi 10. obljetnice HUP-a u Koncertnoj dvorani "Vatroslava Lisinskog" u Zagrebu.

Predsjednik HUP-a pozvao je političke stranke da u predizbornoj kampanji budu usredotočeni na bitna pitanja, a ne na prošlost. Buduću vladu pozvao je da pokaže spremnost na težak rad u provedbi reformi, a sindikate da pronađu snagu i zrelost kao realni zaštitnici prava zaposlenih.

Govoreći o mogućim scenarijima razvoja Hrvatske u idućih deset godina, Mudrinić je procijenio kako postoje dva puta: autoput, koji, kako je rekao, "pruža nadu i motiviranost, i drugi (put) - pesimistična slika kružnog toka".

"Današnji vođe, politički, sindikalni i poslodavci nemaju pravo na pogrješku, jer će kašnjenje ili pogrješku u pozicioniranju Hrvatske biti teško nadoknaditi", dodao je predsjednik HUP-a.

Istaknuo je i da je uz ubrzan razvoj i podizanje konkurentnosti potreban, među ostalim, hitan konsenzus o bitnim razvojnim prioritetima, jačanje pravne države, temeljita reforma javnog sektora i pozicioniranje znanja kao ključne razvojne karike.

I glavni direktor HUP-a Željko Ivančević ističe da HUP traži brže reforme, bolje obrazovanje, bržu privatizaciju i znatno brže podizanje konkurentnosti.

Savjetnik za gospodarstvo Predsjednika države Dubravko Radošević naglasio je da Hrvatska mora naći modernije oblike privatizacije i nove modele upravljanja korporacijama. "Zajedno treba raditi na preobrazbi Hrvatske iz industrijskog u postindustrijsko društvo, temeljeno na znanju", kazao je.

Na večerašnjoj svečanosti, kojoj su nazočili i predstavnici Vlade i Hrvatskog sabora, te brojni gospodarstvenici, počasna priznanja primilo je 30 zaslužnih članova HUP-a.

HUP je 21. svibnja 1993. osnovalo 40-ak poduzetnika, a trenutačno su njegovi članovi oko 5000 tvrtki, s više od tristo tisuća zaposlenih.

(Hina) bn sp

Pročitajte više