HUS smatra da vlada ucjenjuje šibenski TLM kad za jamstvo traži otpuštanje radnika

PREDSJEDNIK HUS-a Zdenko Mučnjak i potpredsjednik Zdravko Burazer smatraju ucjenom što se vladino jamstvo šibenskom TLM-u za kredit za vraćanje duga dobavljačima uvjetuje smanjenjem broja radnika u TLM-u.

Racionalizacija je u TLM-u potrebna, ali ne smije se postizati smanjenjem broja radnika nego povećanjem proizvodnje, rekli su na današnjoj konferenciji za novinare Mučnjak i Burazer koji je i predsjednik najvećeg TLM-ovog sindikata.

Izrazili su žaljenje što Vlada na jučerašnjoj sjednici nije raspravljala o TLM-u.

U TLM-u proizvodnja stoji već 20-ak dana jer su im dobavljači prestali isporučivati sirovinu.

Iz Uprave poduzeća se doznaje da je ministar gospodarstva Ljubo Jurčić Vladi uputio prijedlog da TLM-u dade jamstvo za novo kreditno zaduženje kod HBOR-a u visini od 17 milijuna kuna.

Za vraćanje duga dobavljačima utrošili bi 12 milijuna kuna, a ostatak bi uložili u nove investicije u valjaonicu i ljevaonicu. U upravi također navode da je ministar Jurčić Vladi predložio da od Ministarstva financija zatraži reprogram starog TLM-ovog kredit od 116 milijuna kuna, za koji je država također jamac.

TLM već mjesec dana čeka da mu Vlada odobri jamstvo za novi kredit bez kojeg ne može nastaviti proizvodnju.

Bilo je neslužbenih informacija da Vlada nije sklona ponovno pomoći TLM-u jer je nezadovoljna inertnošću i lošim rezultatima rada njegove Uprave, a potom najavljeno da bi im to jamstvo trebao dati HEP, kao većinski vlasnik (TLM mu najviše duguje za struju), ali je sve ipak vraćeno na Vladu.

Prema riječima Zdravka Petkovića, predsjednika Uprave TLM-a Ministarstvo gospodarstva je od Uprave i Nadzornog odbora zatražilo da u roku od 30 dana izrade program restrukturiranja po kojem bi u TLM-u ostala samo osnovna djelatnost, a to su valjaonica, prešaonica i ljevaonica.

Pročitajte više