HUZP: Građani se najviše žale na monopoliste i lažne obrtnike

HRVATSKA udruga za zaštitu potrošača (HUZP) primila je prošle godine oko 1.500 pritužbi građana na isporučitelje roba ili usluga, koje su se najviše odnosile na monopolističke tvrtke i lažne obrtnike, rečeno je danas na redovitoj godišnjoj skupštini HUZP-a.

Predsjednica udruge Vesna Brčić-Stipčević izvijestila je kako se građani najviše tuže na monopolističke isporučitelje usluga kao što su HEP, HT i razna komunalna i vodovodna poduzeća, prvenstveno zbog plaćanja paušala.

Česti su i slučajevi da građani naručuju usluge od samozvanih obrtnika putem oglasnika u novinama, a kasnije bez izdanog računa ne mogu tražiti obeštećenje za loše napravljenu uslugu.

"HUZP je većinu zaprimljenih pritužbi riješio, međutim, poteškoće nam stvara nepostojanje radnog prostora i nedostatak stalnih prihoda", ističe Brčić-Stipčević.

HUZP je osnovan 1997. godine i dosad ima 773 člana, a uz pružanje individualne pomoći građanima kontinuirano tiska promidžbene letke s upozorenjima i savjetima za potrošače, izdaje "Potrošački list", te se zalaže za promicanje prava potrošača prilikom izrade zakonske regulative, rečeno je na skupštini.

Pročitajte više