HZJZ: 8404 slučajeva SARS-a; Peking nema novooboljelih

UKUPNO 8404 oboljelih od SARSa (teški akutni respiratorni sindrom), zabilježeno je u svijetu do ponedjeljka, objavio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) a kineska agencija Nova Kina javlja da u Pekingu nema novooboljelih drugi dan zaredom a u Hong Kongu jedan je novi slučaj oboljenja a jedna je osoba umrla. L
Od ukupno 8404 oboljelih njih 779 je umrlo, a 5937 bolesnika dosad je ozdravilo, priopćava HZJZ na temelju posljednjih dostupnih podataka Svjetske zdravstvene organizacije (WTO) do ponedjeljka.

Kineske vlasti objavile su da drugi dan zaredom, u ponedjeljak, u Pekingu, gradu najteže pogođenom atipičnom upalom pluća koju izaziva SARS, nije zabilježen novi slučaj oboljenja.

Međutim, u ponedjeljak je jedna osoba umrla od te bolesti u pokrajini Guangdong gdje se sumnja na novi slučaj oboljenja.

U Hong Kongu, bivšoj britanskoj koloniji vraćenoj Kini, u ponedjeljak se pojavio novi slučaj SARS-a, a jedna je osoba umrla. U Hong Kongu je ukupno zabilježeno 1753 oboljelih a umrle su 288 osobe.

U Kini postoji još 559 slučajeva za koje postoji sumnja da su oboljeli od atipične upale pluća. Ukupno je 5328 slučajeva SARS-a u Kini od čega 340 umrlih, a 4.186 osoba ozdravilo je i otpušteno iz bolnica.

WTO preporučuje odgodu svih putovanja, koja nisu neophodna u Peking, Shanxi provinciju, Unutarnju Mongoliju, Tianjin, Hebei i Tajvan (Kina), piše u svome priopćenju HZJZ.

Do ponedjeljka u Hrvatskoj nije zabilježen slučaj SARS-a, dodaje se u priopćenju a građane se poziva da na besplatan telefon 0800-20-20-10 i na WEB stranici Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, www.hzjz-hr, potraže dodatne informacije o SARS-u.

(Hina) pp/rt rt

Pročitajte više