HZJZ: U hrvatskoj lani od psihoaktivnih droga liječeno 5.811 osoba

PO PODACIMA Registra Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), u Hrvatskoj je lani zbog zloporabe psihoaktivnih droga liječeno 5.811 osoba, izvijestila je danas voditeljica Službe za socijalnu medicinu Marina Kuzman.

HZJZ je te osobe evidentirao na temelju podataka dobivenih iz bolnica, specijalističko-konzilijarnih službi te centara za prevenciju i izvanbolničko liječenje. Registar, međutim, ne sadrži podatke o liječenju ovisnika iz terapijskih zajednica i nevladinih udruga.

Od početka praćenja liječenja ovisnosti 1978. do danas u Registru liječenih ovisnika nalaze se 16.642 osobe, no u Zavodu procjenjuju da je barem još toliko ovisnika koji se nikada nisu podvrgnuli liječenju.

Iz podataka je vidljivo, ističe Kuzman, da ukupni broj liječenih ovisnika stalno raste, a među njima je oko 70 posto ovisnika o opijatima. Iako je u posljednje tri godine manje novih ovisnika, broj novih ovisnika o heroinu svake se godine kreće oko 1.000.

Kuzman kaže da je u Hrvatskoj, kao i u zapadnoj Europi, u porastu broj uzimanja sintetičkih droga ili psihostimulatora (ecstasy).

Prosječna dob prvog uzimanja marihuane je 16 godina, psihostimulatora 17 godina, a opijata 20 godina života.

HZJZ nema podatke o vrsti terapijskih postupaka primijenjenih tijekom liječenja, no najveći broj ovisnika u 2002. liječen je ambulantno - 4.997, bolnički su liječene 444 osobe, a bolnički i ambulantno 450 osoba.

Najviše boravaka zabilježeno je u Psihijatrijskoj bolnici Vrapče (345), KB-u Sestre milosrdnice (199) te Psihijatrijskoj bolnici Jankomir. Ambulantno se najviše ovisnika (1.837) liječilo u KB-u Sestre milosrdnice.

Osobe su registrirane prema pojavljivanju u zdravstvenom sustavu i vrsti droge. Najviše opijatskih ovisnika je liječeno jednom, a najčešće su se zadržavali do tri godine.

Među liječenim ovisnicima dominiraju muškarci, većinom između 21 i 25 godina, no prosječna ukupna dob za žene i muškarce je 26 godina. 70 posto njih bilo je zaraženo virusom hepatitisa C, a 30 posto hepatitisom B.

Preko 50 posto liječenih ovisnika je nezaposleno, 20 posto ih radi, a 20 posto su učenici i studenti.

Do rujna prošle godine zbog uzimanja psihoaktivnih droga umrle su 64 osobe.

Pročitajte više