HZZO nabavlja inzulinske pumpe u vrijednosti 1.5 milijuna kuna

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

HRVATSKI zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) pokreće postupak javne nabave inzulinskih pumpi za potrebe oboljelih od šećerne bolesti u vrijednosti od 1.5 milijuna kuna s PDV-om, izvijestio je u četvrtak nakon sjednice Upravnog vijeća.

Postupak nabave, kao i prethodnih godina, provest će KBC Zagreb, a svrha je unaprijediti terapiju oboljelih od dijabetesa. Inzulinska pumpa znatno pomaže u kontroli bolesti, povećava kvalitetu života i smanjuje rizike koje nosi dijabetes.

Izmijenjena je Odluka o osnovama za sklapanje ugovora o provođenju zdravstvene zaštite iz obveznog zdravstvenog osiguranja i utvrđeni su novi dijagnostičko-terapijski postupci (DTP) te izmjene postojećih postupaka u suradnji sa stručnim društvima i u skladu s napretkom medicine.  

U djelatnosti laboratorijske dijagnostike na primarnoj razini uveden je DTP "Omjer albumin/kreatinin" za oboljele od šećerne bolesti, što je značajan iskorak u praćenju te kronične bolesti i prevenciji komplikacija, navodi HZZO.

U specijalističko-konzilijarnoj zaštiti uvedeno je 49 novih dijagnostičko-terapijskih postupaka, dok su 44 postojeća izmijenjena.

Uvedeni su postupci serološke dijagnostike na covid-19 na teret obveznog zdravstvenog osiguranja za indikacije koje je utvrdio Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Kliničke indikacije postavljaju doktori primarne zaštite, specijalisti za liječenje pacijenata na sekundarnoj i tercijarnoj razini te epidemiolozi za epidemiološke indikacije.

U postupcima medicinski pomognute oplodnje na teret obveznog zdravstvenog osiguranja su kod osam postupaka promijenjeni opisi radi jasnijeg obrazloženja samog postupka te napretka u provedbi i smjernicama, a uveden je novi postupak "Odmrzavanje zametaka i transfer".

Pročitajte više