"I mrtve životinje trebaju ljubav": Psihijatri i neki od roditelja zgroženi igračkom "Skelanimals"

IZ DALEKOG Japana na tržište je stigla još jedna dječja igračka. Ovog puta nije riječ o slatkoj plišanoj igrački na kakvu su djeca navikla već o "životinjskom kosturu". Kolekcija "Skelanimals", proizvođača Toynami, sastoji se od 20-ak plišanih "kostura" životinja, majica, torbi, privjesaka i ostalih popratnih proizvoda - od donjeg rublja do satova, nakita i remenja. Igračke se prodaju pod bizarnim sloganom "I mrtve životinje trebaju ljubav", a cijena ima je 129 kuna. Iako je prvenstveno namijenjena tinejdžerima, roditelji je kupuju i znatno manjoj djeci pa psihijatri upozoravaju na posljedice koje bi ona moga izazvati u psihološkom razvoju djeteta. I dok su jedni zgroženi, drugi su je doslovno razgrabili čim je stigla na police trgovina.

Svaka od mrtvih životinja ima i svoju životnu priču. Panda ChungKee poginula je nakon što je djevojci pokušala oteti ruksak s plišanom pandom, misleći da je riječ o njegovom prijatelju u nevolji. Ubio ju je čuvar u zoološkom vrtu. Prasac Bill je završio u nečijem tanjuru, baš kao i pilić Roy. Pas Dax poginuo je nakon što je trčeći za frizbijem preskočio ogradu i završio pod kotačima automobila. Lane Dee je ustrijelio lovac, a lisicu Foxy su ubili lovački psi. Ni priče preostalih životinja nisu ništa manje tragične.

"Roditelji moraju reći odlučno ne!"

"Djeca još nemaju izgrađen stav prema ovakvim stvarima, ali tu ključnu ulogu moraju odigrati roditelji koji bi im morali objasniti koliko je igračka degutantna. Takva igračka potiče agresivnost i bizaran odnos prema životu te iz djeteta izvlači najprimitivnije instinkte. Priča koja ide uz igru s takvim igračkama može sadržavati samo smrt i okrutne okolnosti u kojima je lik poginuo. Roditelji moraju reći odlučno ne", rekla je mr. Mirela Dellale, voditeljica Odjela dječje i adolescentne psihijatrije KB Osijek, u razgovoru za Glas Slavonije.

"Onaj tko je izmislio takvu igračku zreo je za psihijatriju, a ne bih želio nikoga vrijeđati, ali liječnik bi trebao i roditeljima koji tako nešto kupe svome djetetu. Životinje koje su uginule na tako okrutne načine zasigurno ne mogu biti igračke i u djeci stvaraju motivacija nasilja. Tko kaže da dijete koje ima igračku kostura mačke, neće doći na ideju da utopi svoju mačku. Mislim da je potrošačko društvo otišlo predaleko", rekao je Davorko Feil iz udruge za zaštitu životinja "Život", zgrožen ovom "skandaloznom i bizarnom igračkom".

"Budući da zapravo nema zakonskog mehanizma kojim bi se spriječila prodaja ovakvih proizvoda, ostaje jedino da zajedno, uključujući stručnjake i roditelje, upozoravamo na to. Roditelji su dužni nadzirati što dijete kupuje i birati proizvode koji mu neće psihološki štetiti", smatra pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić.

I.M.
Foto: Skelanimals

Pročitajte više