I nakon promjene Ustava i sklapanja ugovora Glavaš i Knezović neće biti izručeni

MINISTAR pravosuđa Ivan Šimonović izjavio je kako se nastoji utvrditi postoji li politička volja za zaključenjem dvostranih sporazuma o izručenju u državama regije.

"Opća je ocjena da su sve države u regiji spremne zaključiti ovakve ugovore, i to za djela organiziranoga kriminala i korupcije, jer je borba protiv organiziranoga kriminala zajednički prioritet", rekao je ministar pravosuđa Šimonović te dodao kako još nije predviđeno da ti ugovori obuhvaćaju i ostala kaznena djela, piše Večernji list. Uz to, zbog pregovora s Europskom unijom, bit će promijenjen i Ustav u onom dijelu koji dopušta izručenje građana članicama EU.

Ovakvim dvostranim ugovorima o kojima se pregovara sa BiH, Srbijom, Crnom Gorom i Makedonijom bio bi zahvaćen riječki kirurg Ognjen Šimić te se više ne bi mogao uživati u slobodi u BiH. No, bez proširivanja na ostala kaznena djela, iza dvojnog državljanstva još će se uvijek moći skrivati saborski zastupnik Branimir Glavaš, a i ubojica navijača iz Širokog Brijega Oliver Knezović, ukoliko ima hrvatsko državljanstvo i pobjegne u "lijepu našu".

Pročitajte više