I NATO-u se od hakera "tresu gaće"

INTERNETSKA globalna mreža postaje pravo mjesto i utočište za organizirani kriminal, prostituciju i trgovinu ljudima, što je naša stvarnost, upozoravaju stručnjaci za internet.

Na nedavno održanom kongresu u Londonu o elektronskim zločinima, čelnici NATO-a skrenuli su pažnju na špijunaže i terorizam na internetu te kako oni predstavljaju neke od najopasnijih uzroka remećenja globalne sigurnosti.

Prvi čovjek britanske oporbene stranke, David Davis, na konferenciji u Londonu posebno je upozorio na realnu opasnost cyber terorizma. Poznati su pothvati hakera i njihovog probijanja zaštite Pentagona, ministarstava u Indiji, računala Njemačkog kancelara Gerharda Schrodera, te mnogi uspješni i neuspješni pothvati i pokušaji opterećenja komunikacijskog sistema ili izazivanje pljačke banaka.

Pomoćnih direktora sektora za cyber kriminal FBI-a, James Finch, napomenuo je da se vlasti neprekidno bore protiv te vrste zločina, no nažalost, današnji hakeri sve su povezaniji i uvijek su barem jedan korak ispred. Predstavnici NATO-a upozoravaju kako mogućnosti interneta iz dana u dan rastu s intencijom globalnog kolapsa većeg od udara projektila u Zemlju.

"Još nikada nije bilo toliko kritično kao sada, dobivamo sve više zaraženih programa modificiranih raznim "malignim" softverima. "Ne tako davno, hakeri su se time bavili iz zabave, danas su puno pametniji, postali su profesionalci koji su za to plaćeni.", kazao je Majko Hipen, stručnjak za pitanja sigurnosti na internetu.

Virusi i bugovi danas su skriveni duboko u računalima što kriminalnom miljeu omogućava prikupljanje osobnih podataka bez znanja vlasnika računala. "Ovim kriminalnim poslom bave se pojedinci koji se nikada nisu upoznali uživo, njihov svijet je internet i tako surađuju", nadodao je Finch.

Stručnjaci napominju kako im nije cilj da ljudi prekinu s online aktivnostima, što bi teško bilo izvedivo, već da budu oprezni koristeći antivirusne programe te da budu svjesni opasnosti.

V.M.

Pročitajte više