I PREVELIKA NESIGURNOST OPASNA ZA ZDRAVLJE

Velika doza nesigurnosti može dovesti do stresa, tjeskobe i drugih problema vezanih uz zdravlje, smatraju talijanski psihijatri.

Prema riječima Raffaela Morellija, urednika talijanskog znanstvenoga časopisa "Riza Psicosomatica", sklonost da odgodimo ili odbijamo donošenje važnih odluka vrlo je čest fenomen protiv kojeg se treba boriti.

"Nesigurnost dovodi do osjećaja krivnje koja može ostaviti posljedice na naše zdravlje", kazao je Morelli.

Morelli je nedavno proveo istraživanje na uzorku od 865 Talijana u dobi od 18 do 70 godina, koje je pokazalo da se 75 posto ispitanika može okarakterizirati kao "nesigurni". Istraživanje je također pokazalo da su muškarci općenito neodlučniji od žena.

Zanimljiva razlika između muškaraca i žena pokazala se kada su ispitanici odgovarali na pitanje koliko im je vremena potrebno da donesu niz svakodnevnih, ali i životno važnih odluka.

Muškarci su kazali da im je potrebno oko pet minuta da ujutro odluče što će obući, dok je ženama za istu odluku potrebno između 15 do 20 minuta.

Ženama je, s druge strane, potrebno dva sata da izaberu poklon za svoje partnere, dok muškarcima za to treba dva do tri tjedna.

Razlike između spolova vidljive su i u donošenju važnih odluka.

Dok je muškarcima potrebno razdoblje od četiri mjeseca da izjave ljubav, ženama je dovoljno nekoliko tjedana da obznane svoje osjećaje.

Ženama je dovoljno samo nekoliko minuta da odluče za koga će glasovati na izborima, za što muškarci trebaju od tri mjeseca do godine dana.

Muškarcima i ženama potrebno je isto vremensko razdbolje da bi odučili žele li pokrenuti rastavu braku - oba spola za tu odluku trebaju od šest mjeseci do dvije godine.

Odlučivanje nije jednostavno, smatraju psihijatri, jer taj proces podrazumijeva napuštanje konformizma i otkrivanje vlastitog identiteta. Ljudi pokušavaju izbjeći donošenje odluka iz lijenosti ili iz straha da će nekoga povrijediti.

Ipak, prevelika doza nesigurnosti može dovesti do paralize, do gubitka samopoštovanja i niza psihosomatskih bolesti, poput vrtoglavica, paničnih napada i lupanja srca.

Za donošenje odluka, smatraju psihijatri, najbolje je doba rano jutro.

"Spavanje i sanjanje omogućuju mozgu da se sam regenerira. Svakoga se jutra rađa potpuno nova osoba. Upravo zbog toga najbolje odluke donosimo prije nego što se vratimo svojim starim, dobro usvojenim uzorcima ponašanja", zaključio je Morelli.

Pročitajte više