ICTY: Beara pozvao na predaju optužene suborce

BIVŠI obavještajni čelnik vojske bosanskih Srba Ljubiša Beara, jedan od glavnooptuženih za pokolj tisuća Bošnjaka u Srebrenici, pozvao je u utorak svoje suborce optužene za ratne zločine na predaju Haškom sudu (ICTY).

"Želim poručiti svojim ratnim drugovima koji su optuženi i kriju se da se dobrovoljno i što prije predaju kako bi se skinuo kamen oko vrata našoj zemlji i svima drugima oko nas", rekao je 65-godišnji Beara na prvom pojavljivanju pred sucima ICTY-a.

Beara, koji se tijekom vikenda predao srbijanskim vlastima i odmah je prebačen u Den Haag, iskoristio je mogućnost da se ne izjašnjava o krivnji na prvom pojavljivanju već da to učini u roku od 30 dana.

Njegov branitelj Gregor Guy-Smith zatražio je takvu odgodu, a sudac Ian Bonomy zakazao je Beari novo izjašnjavanje za 9. studenoga.

Njegov poziv na predaju ostalim Srbima haškim bjeguncima, među kojima je šest optuženih za genocid u Srebrenici na čelu s Ratkom Mladićem i Radovanom Karadžićem, rijetka je gesta u praksi ICTY-a koja svojom pokajničkom prirodom naznačuje mogućnost da se Beara u idućih mjesec dana nagodi s tužiteljstvom o priznanju krivnje, u zamjenu za odbacivanje najtežih optužbi.

Optužnica podignuta 26. ožujka 2002. tereti ga za genocid ili suučesništvo u genocidu, istrebljenje, ubojstva, progon i nasilno premještanje Bošnjaka iz Srebrenice od 12. do 19. srpnja 1995.

U vrijeme na koje se odnosi optužnica pukovnik Beara bio je načelnik za sigurnost glavnog stožera Vojske Republike Srpske (VRS), među ostalim odgovoran za sve bošnjačke zarobljenike te je pomagao u provedbi i nadzoru njihovih likvidacija, navodi optužnica.

U tjedan dana nakon ulaska u enklavu koja je bila pod zaštitom UN-a, snage VRS-a su zarobile, pritvorile, strijeljale i pokopale više od 7.000 muškaraca i mladića Bošnjaka u dobi od 16 do 60 godina, a žene i djecu iz Srebrenice prisilno premjestile, stoji u optužnici.

Beara je, prema optužnici, bio član i važan sudionik udruženog zločinačkog poduhvata koji je počinio, planirao, poticao, zapovijedio i na druge načine pomagao zločine nad Bošnjacima.

U svojim su ga priznanjima krivnje i svjedočenjima kao jednog od najodgovornijih za pokolje prokazali optuženi za Srebrenicu, oficir VRS Momir Nikolić i dužnosnik SDS-a Miroslav Deronjić, osuđeni na 27, odnosno 10 godina zatvora.

ICTY je do sada jednom pravomoćnom presudom potvrdio postojanje genocida u Srebrenici, kojom je 19. travnja za suučesništvo na 35 godina zatvora osuđen bivši zapovjednik Drinskog korpusa VRS general Radislav Krstić.

Pročitajte više