ICTY IMENOVAO MILOŠEVIĆU TREĆEG PRAVNOG SAVJETNIKA



predsjedavajući vijeća sudac Richard May. L

"Rakić je pravni stručnjak s kojim optuženi može komunicirati kako bi pripremio svoju obranu. On ispunjava kriterije predviđene sudskim pravilima", rekao je sudac May objavljujući odluku.

Kao Miloševićevom savjetniku, Rakiću će biti omogućen privilegirani kontakt s optuženim bez nadzora, kao i pristup dokaznom materijalu.

Na haškom suđenju za genocid u BiH i zločine protiv čovječnosti u Hrvatskoj i na Kosovu, koje traje od veljače 2002., Milošević se brani sam, a u pripremama za protuispitivanje svjedoka optužbe do sada su mu pomagala dva pravna savjetnika.

Na nedavnoj raspravi o posljediocama Miloševićevog lošeg zdravstvenog stanja na daljnji tijek suđenja, Tužiteljstvo je zatražilo od raspravnog vijeća da jednog od dvojice "prijatelja suda" (amici curiae) preimenuje u branitelja optuženog, no tom su se zahtjevu usprotivili i sami "amicusi" i Milošević.

Pravni savjetnik Rakić treba pomoći optuženom u pripremama za iznošenje obrane, radi kojih je vijeće odobrilo tromjesečni prekid suđenja. Nakon što optužba završi sa svojim dokaznim postupkom, krajem ove godine, suđenje će se, nakon prekida, nastaviti vjerojatno 1. travnja 2004., s izvođenjem dokaza obrane.



(Hina) dh dj

Pročitajte više