ICTY: Izricanje kazne admiralu Jokiću 18. ožujka

HAŠKI sud (ICTY) izreći će 18. ožujka presudu umirovljenom admiralu JNA Miodragu Jokiću koji je priznao krivnju za ratne zločine počinjene tijekom granatiranja Dubrovnika u prosincu 1991. godine, priopćio je srijedu ICTY.

"Izricanje presude admiralu Jokiću zakazano je za 18. ožujka", rekao je u telefonskom razgovoru iz Den Haaga glasnogovornik ICTY-ja Jim Landale. Haški sud naložio je Jokiću da se 16. ožujka vrati u Den Haag s privremene slobode na kojoj se, uz kraće prekide, nalazi od 21. veljače 2002.

Jokić (69) se 27. kolovoza 2003. izjasnio krivim po šest točaka druge izmijenjene optužnice koja ga po individualnoj i zapovjednoj odgovornosti tereti za kršenje ratnog prava i običaja.

Optužen je za ubojstva, napade na civile i civilne objekte, neopravdano razaranje, okrutne postupke, uništavanje vjerskih, obrazovnih i umjetničkih ustanova i povijesnih spomenika.

Tužiteljstvo je za Jokića zatražilo izricanje kazne od 10 godina zatvora, a obrana je predložila kaznu do dvije godine zatvora.

Kaznu će mu izreći raspravno vijeće kojim predsjedava nizozemski sudac Alphonse Orie, a članovi su suci Amin El Mahdi iz Egipta i Joacquin Martin Canivell iz Španjolske.

Jokić se dobrovoljno predao ICTY-ju 12. listopada 2001.

U optužnici se navodi da je tijekom napada na Dubrovnik od 23. listopada 1991. do 6. prosinca 1991. JNA ispalila stotine granata na Stari grad, zaštićen od UNESCO-a kao jedan od lokaliteta svjetske kulturne baštine.

Jokića se kao zapovjednika 9. Vojnopomorskog sektora (Boka Kotorska) čije su snage sudjelovale u napadu na Dubrovnik u sastavu Druge operativne skupine JNA, tereti samo za najteže granatiranje 6. prosinca 1991.

U cjelodnevnom napadu na gradsku jezgru tada su ubijena dva civila, više ih je ranjeno, šest palača je uništeno, a na desetke zgrada je zapaljeno ili oštećeno.

Pred ICTY-jem je u tijeku suđenje umirovljenom generalu JNA Pavlu Strugaru, koji je 1991., kao zapovjednik Druge operativne skupine, vodio napad JNA na Dubrovnik. Među svjedocima koje planira izvesti, optužba je najavila i admirala Jokića.

Jokić se u početku nalazio na zajedničkoj optužnici s Pavlom Strugarom i kapetanom Vladimirom Kovačevićem Rambom, a predmet je razdvojen 17. rujna 2003. Tužiteljstvo je ranije povuklo optužbe protiv četvrtog optuženog, vice-admirala Milana Zeca, koji je 1991. bio načelnik stožera 9. VPS Boka Kotorska.

Pročitajte više