ICTY: Milorad Trbić odgodio izjašnjavanje o krivnji

Bivši oficir vojske bosanskih Srba (VRS), Milorad Trbić u srijedu se na prvom stupanju pred Haški sud (ICTY) nije izjasnio o krivnji prema točkama optužnice već je zatražio odgodu izjašnjavanja na rok od 30 dana.

Odvjetnik dodijeljen Trbiću za prvo pojavljivanje Eugene O'Sullivan, objasnio je kako se njegov klijent "danas ne želi izjasniti te moli za odgodu od 30 dana" sukladno odredbama ICTY-a.

Sudac je odobrio odgodu izjašnjavanja, koju je u posljednje vrijeme tražila većina optuženika na prvom pojavljivanju. Zbog učestalosti takvih zahtjeva, pravni stručnjaci i promatrači suđenja ICTY-a kažu kako treba očekivati veći broj nagodbi s Tužiteljstvom o priznanju krivnje kod srpskih optuženika koji su stigli u Haag u posljednih nekoliko mjeseci.

Trbić , 47, optužen je za ubojstva kao zločine protiv čovječnosti, zajedno s generalom VRS-a Vinkom Pandurevićem kojeg se tereti za genocid nad Bošnjacima u Srebrenici.

Optužnica ga tereti da je kao zamjenik načelnika za sigurnost Zvorničke brigade VRS-a, zajedno sa zapovjednikom brigade Pandurevićem, od "11. srpnja do 1. studenoga 1995. planirao, poticao, naređivao i na druge načine podržavao pripremu i izvršenje organiziranog masovnog pogubljenja više od 7000 zarobljenih muškaraca, bosanskih Muslimana, iz "zaštićene zone" Srebrenice".

U optužnici se među ostalim precizira da je Trbić 14. srpnja kod škole u selu Grbavci "pomagao kod ukrcaja zarobljenika u kamione kojima su prevezeni na stratište, kao i kod pogubljenja, tako što je iz svoje puške pucao u zarobljenike. Ubijeno je približno 1000 muškaraca, bosanskih Muslimana".

Trbić se predao ICTY-u 7. travnja, no nije razjašnjeno na koji način je došao u Haag jer to nije učinio u organizaciji srbijanske vlade koja je, stimulirajući financijski i na druge načine dobrovoljnu predaju bjegunaca, zadnjih mjeseci u Haag prebacila 13 optuženih.

(Hina) xdh ydgk

Pročitajte više