ICTY: Obrenović priznao krivnju prema nagodbi s tužiteljstvom

BIVŠI časnik vojske bosanskih Srba Dragan Obrenović, optužen za zločine u Srebrenici 1995., u srijedu je pred Haškim sudom (ICTY) priznao krivnju za progon kao zločin protiv čovječnosti, na temelju nagodbe s Tužiteljstvom koje će povući ostale optužbe protiv njega uključujući i genocid.

Optužnicom od 27. svibnja 2002. Obrenović se tereti za suučesništvo u genocidu i kršenje ratnog prava i običaja.

Obrenović, bivši načelnik stožera Zvorničke brigade, obvezao se na suradnju Tužiteljstvom u vezi sa zbivanjima u Srebrenici te na svjedočenje protiv drugih optuženih u istom predmetu, kao i na drugim suđenjima.

Tužiteljstvo će Raspravnom vijeću predložiti od 15 do 20 godina zatvora za Obrenovića, dok će obrana svoju preporuku za kaznu dati u pisanom podnesku prije izricanja kazne.

Izmijenjenom optužnicom uz Obrenovića su obuhvaćeni bivši zapovjednik Bratunačke brigade Vidoje Blagojević i načelnik inženjerije Zvorničke brigade Dragan Jokić.

Bivši Blagojevićev pomoćnik za sigurnost i obavještajni rad Momir Nikolić priznao je 7. svibnja krivnju za progon kao zločin protiv čovječnosti na temelju istovjetne nagodbe s Tužiteljstvom.

Pročitajte više