ICTY: Odluka o Miloševićevom liječenju u Rusiji ovoga tjedna

Haški sud (ICTY) donijet će do kraja tjedna odluku o zahtjevu Slobodana Miloševića da mu se odobri odlazak na liječenje u Rusiju, najavljeno je u srijedu na nastavku suđenja bivšem jugoslavenskom predsjedniku, nakon što se on požalio na daljnje pogoršanje zdravstvenog stanja.

Milošević je na početku sjednice rekao da mu "jako tutnji u glavi" te kako mu se simptomi pojačavaju, što ga smeta i umara, te je zatražio od raspravnog vijeća da što prije donese odluku o njegovu zahtjevu za privremeno puštanje iz pritvora radi liječenja u Moskvi.

"Odluka o vašem zdravstvenom stanju i zahtjevu za privremeno oslobađanje bit će donesena ovoga tjedna", odgovorio mu je predsjedavajući sudac Patrick Robinson.

Bivši predsjednik Srbije i SRJ, optužen za genocid u BiH i ratne zločine u Hrvatskoj i na Kosovu, boluje od kronične hipertenzije i proširenja lijeve srčane pretklijetke. Zbog njegove bolesti ili iscrpljenosti suđenje je u protekle četiri godine prekidano više od 20 puta.

Sudac Robinson zatražio je danas da Miloševića tijekom stanke pregleda pritvorski liječnik.

Optuženi je također postavio pitanje preostalog vremena za izvođenje dokaza obrane, na što je Robinson odgovorio kako je stajalište vijeća nepromijenjeno, odnosno da mu neće odobriti dodatno vrijeme već traži da preostalo vrijeme koristi racionalno. Milošević je do sada potrošio više od 80 posto od odobrenih 150 radnih dana za obranu, pretežito pobijajući optužbe za srpske zločine na Kosovu 1998/99.

Dokazni postupak obrane od optužbi za zločine u Hrvatskoj počeo je tek početkom veljače, iskazom bivšeg člana Predsjedništva SFRJ, Branka Kostića, a u tijeku je ispitivanje drugog svjedoka za Hrvatsku, srpskog zastupnika u prvom sazivu Hrvatskog sabora 1990.-91. Marka Atlagića, koji danas živi u SCG.

Milošević je također pozvao vijeće da ubrza odluke o pozivanju na svjedočenje bivšeg predsjednika SAD Billa Clintona i zapovjednika snaga NATO-a u Europi 1996.-2000. generala Wesleya Clarka.

(Hina) xdh ydgk

Pročitajte više