ICTY: Stanišić se sutra izjašnjava o krivnji

BIVŠI načelnik Službe državne sigurnosti (SDB) Srbije Jovica Stanišić, koji je u srijedu izručen Haškom sudu (ICTY), u petak će biti prvi puta izveden pred sud kako bi se izjasnio o krivnji, priopćio je ICTY.

U nazočnosti predstavnika Tužiteljstva i svojih odvjetnika, Stanišić će se izjasniti o krivnji prema točkama optužnice pred sucem O-Gon Kwonom, na sjednici zakazanoj za 14:30 sati.

Stanišića (49) je Haški sud optužio za zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava i običaja, počinjene tijekom rata u Hrvatskoj i BiH od travnja 1991. do prosinca 1995. godine.

Optužen je zajedno s bivšim načelnikom obavještajne uprave SDB-a i prvim zapovjednikom "crvenih beretki" Frankom Simatovićem Frenkijem, koji je izručen 30. svibnja.

Prilikom izvođenja pred sud 2. lipnja Simatović je rekao da se ne osjeća krivim niti po jednoj od pet točaka optužnice.

Stanišić je optužen po individualnoj odgovornosti u četiri točke za zločine protiv čovječnosti, za progon, ubojstva, deportacije i nehumane akte te u jednoj točki za povrede ratnog prava i običaja za ubojstva.

Tereti ga se za suučesništvo i pomaganje u "zajedničkom zločinačkom pothvatu" čiji je cilj bio nasilno i trajno preseljenje Hrvata i Bošnjaka s velikih područja Hrvatske i BiH radi stvaranja nove države pod dominacijom Srba.

Niz "upućenih" svjedoka na haškom suđenju bivšem predsjedniku SRJ Slobodanu Miloševiću je potvrdilo da je Jovica Stanišić, načelnik SDB-a od 1991. do 1998., bio jedan od najbližih suradnika optuženog i jedan od ključnih obavještajnih operativaca u pripremi i provedbi agresije na Hrvatsku i BiH.

Pročitajte više