ICTY: Suđenje odgođeno zbog lošeg zdravlja Miloševića

SUĐENJE bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću pred Haškim sudom (ICTY) u četvrtak je odgođeno zbog lošeg zdravstvenog stanja optuženog a raspravno vijeće zatražilo je od liječnika nove nalaze o njegovom fizičkom i psihičkom stanju.

"Optuženi se ne osjeća dobro. Raspravno vijeće zatražilo je cjelovito medicinsko izvješće, uključujući i ono o njegovom psihičkom stanju", rekao je glasnogovornik ICTY-a Jim Landale.

Članovi raspravnog vijeća, kojim predsjedava sudac Richard May, također su zatražili izvješće o njegovom ponašanju i uvjetima u pritvorskoj jedinici ICTY-a u Scheveningenu.

Miloševića (62), koji ima visoki krvni pritisak, krajem prošle godine je pregledao kardiolog, no on je tada odbio psihijatrijski pregled koji je tražilo raspravno vijeće.

Zbog Miloševićevih zdravstvenih problema i iscrpljenosti, suđenje je do sada prekidano 11 puta, na što je izgubljeno oko 60 raspravnih dana. Na preporuku liječnika satnica suđenja uređena je tako da su optuženome svakih 14 dana omogućena četiri dana odmora.

Suđenje Miloševiću, optuženom za genocid u BiH i ratne zločine u Hrvatskoj i na Kosovu, počelo je 12. veljače 2002. godine. Optužba je do sada izvela 230 svjedoka, a do kraja dokaznog postupka najavljenog za prosinac ove godine trebala bi ih saslušati još oko 90. Milošević se u postupku brani sam.

Na statusnoj konferenciji o pripremama za izvođenje dokaza obrane, održanoj prošloga utorka, Milošević je zatražio da mu se odobri pozivanje istog broja svjedoka i isto vrijeme koje je na raspolaganju imala optužba.

Također je zatražio dvogodišnji prekid suđenja i privremeno puštanje na slobodu radi priprema za obranu, što je sudac May odbio riječima da "dvogodišnji prekid ne dolazi u obzir" a privremeno oslobađanje "već mu je ranije odbijeno".

Nastavak suđenja očekuje se u ponedjeljak.

Pročitajte više