ICTY: Svjedok Delić tvrdi da je humanitarna katastrofa na Kosovu inscenirana

UMIROVLJENI general Vojske SCG Božidar Delić, svjedok obrane na suđenju Slobodanu Miloševiću pred Haškim sudom (ICTY), u srijedu je nastavio poricati zločine za koje se tereti optuženi, ustvrdivši kako se na Kosovu 1999. nije radilo o humanitarnoj katastrofi, već o scenariju SAD i Njemačke.

"Nije bilo humanitarne katastrofe. Sve je rađeno po scenariju osmišljenom izvan Kosova i SRJ. Organizacija svega potekla je iz Amerike i Njemačke", rekao je Delić odgovarajući na pitanja tužitelja Geoffreya Nicea.

Tijekom protuispitivanja Delić je negirao i masakr nad Bošnjacima u Srebrenici, granatiranje Dubrovnika 1991. i druge zločine.

Tužitelj je citirao izviješće UNHCR-a prema kojem je početkom 1999. broj izbjeglih i rasljenih s Kosova prelazio 200 tisuća, što je Delić ocijenio višestrukim preuveličavanjem te ustvrdio da je većina njih izbjegla s područja Drenice pod pritiskom OVK.

Nice je citirao iskaz zaštićenog svjedoka optužbe K32 koji je 2002. izjavio da je u ožujku 1999. na Kosovu čuo Delića, tadašnjeg zapovjednika 549. motorizirane brigade VJ, kako izdaje zapovjed za napad na selo Ješkovo prema kojoj nitko u selu ne smije ostati živ.

Delić je nagirao taj iskaz kao "potpunu izmišljotinu".

"Tako nešto ne može reći nijedan srpski oficir. To je čista izmišljotina tog vojnika, koja ne dolazi iz njegovih usta, on je pripremljen da to kaže", rekao je Delić, sugerirajući kako je Tužiteljstvo pripremalo svjedoke da ne govore istinu.

Na tu su primjedbu reagirali i Nice i sudac Iain Bonomy, pa se svjedok Delić morao ispričati tužitelju.

"Vaše reakcije pokazuju da ste uhvaćeni na djelu i da pokušavate naći izlaz, ali znate da časnog izlaza nema i zato napadate mene i istražitelje", rekao je tužitelj.

Delić to nije komentirao, nego je predsjedavajućem sucu Patricku Robinsonu rekao da će "potpisati da ide na 100 godina robije", ako se dokaže da je on izdao takvu zapovijed.

Tvrdeći da u Ješkovu nije bilo civila, Delić je kao dokaz citirao knjigu jednoga od zapovjednika OVK Zafira Berishe "Put slobode" u kojoj stoji da su u Ješkovu herojski poginuli pripadnici specijalne postrojbe OVK u borbi prsa o prsa sa srpskim snagama.

Pročitajte više