ICTY: Wesley Clark svjedoči proti Miloševića iz zatvorenih vrata

GENERAL Wesley Clark, zapovjednik snaga NATO-a u Europi tijekom rata na Kosovu 1999. i kandidat za demokratski predsjedničku nominaciju, počeo je u ponedjeljak svjedočenje iza zatvorenih vrata na suđenju bivšem predsjedniku SRJ Slobodanu Miloševiću pred Haškim sudom.

"On je u sudnici i svjedoči", potvrdio je glasnogovornik ICTY-a Jim Landale.

Clark je u proljeće 1999. zapovijedao 11-tjednom NATO kampanjom bombardiranja SRJ kojom su zaustavljene operacije jugoslavenskih snaga na Kosovu, a 1995. je sudjelovao u pregovorima o miru u BiH.

Na zahtjev američke administracije, Clark će u ponedjeljak i utorak svjedočiti na zatvorenoj sjednici, a snimku njegovog iskaza sud će emitirati u petak 19. prosinca.

Njegov iskaz u sudnici prate dva predstavnika američke vlade, a 48 sati odgode do objavljivanja snimke i transkripata njegovog iskaza dano je američkim vlastima kako bi ih pregledale i uklonile sve dijelove za koje smatraju da zadiru u nacionalne interese SAD.

Opseg glavnog ispitivanja i protuispitivanja utvrđen je unaprijed.

Očekuje se da će Clark svjedočiti o brojnim susretima s Miloševićem koje je imao kao suradnik američkog pregovarača Richarda Hoolbrokea tijekom rata u BiH 1994-95., a zatim i kao zapovjednik NATO u Europi u jesen 1998., uoči napada Saveza na SRJ.

Clark je bio direktor za strategiju, planiranje i politiku združenog stožera američke vojske 90-ih godina kada su

Amerikanci pregovarali o kraju rata u BiH.

Susrete s Miloševićem i tijek operacija protiv SRJ, Clark je opisao u svojim memoarima "Vođenje modernog rata", čije će dijelove tužitelji uvesti u spis dokaza protiv Miloševića, optuženog za genocid u BiH i zločine protiv čovječnosti u Hrvatskoj i na Kosovu.

Ranije ove godine, umirovljeni general Clark istaknuo je svoju nominaciju za predsjedničkog kandidata Demokratske stranke na izborima u SAD 2004.

"Zbog povijesne važnosti ovog suđenja, prvog suđenja jednom šefu države pred sudom za ratne zločine, pristao sam svjedočiti", izjavio je Clark sredinom studenoga.

U razgovoru za emisiju "Meet the Press" TV-mreže NBC, Clark je rekao da je proveo sate i sate pregovarajući s Miloševićem.

To su bili razgovori koje glavna haška tužiteljica Carla del Ponte smatra važnima, rekao je Clark. Oni će otkriti što je Milošević znao, kada je nešto saznao, koje su bile njegove namjere, kako je promatrao situaciju i kako je djelovao, ocijenio je tada Clark.

Pročitajte više