"Ideologija stranaka na vlasti je novac, a on ih vodi u Fond za privatizaciju"

NAJVAŽNIJA vijest s današnje sjednice Vlade bila je naravno ona o priznanju neovisnosti Kosova, međutim Vlada je danas donijela odluku u kojoj se isprepliću svi mogući paradoksi hrvatske politike. To je odluka po kojoj potpredsjednik Vlade Slobodan Uzelac i ministar turizma Damir Bajs od 1. travnja ulaze u Upravni odbor Hrvatskog fonda za privatizaciju. I u toj jednoj rečenici imamo niz podataka za koje su političari na vlasti prethodno govorili da se neće dogoditi.

Kao prvo, paradoks je taj što je u Upravni odbor fonda imenovan potpredsjednik Vlade Slobodan Uzelac koji je danas premijeru Sanaderu dao mandat na raspolaganje. To najbolje pokazuje koliko je prvi bio odlučan pri davanju mandata na raspolaganje a koliko je drugom stalo da riješi pitanje Fonda za privatizaciju.

"Ideologija stranaka na vlasti je novac"

Ivica Pančić, SDP, za Index je rekao da ta činjenica najbolje pokazuje što vodi stranke na vlasti: "U ovoj državi nažalost ideologije više nema, posebice kod ovih stranaka na vlasti jer je njihova ideologija novac. A kuda ih vodi novac? U Fond za privatizaciju"

Pančić kaže da je trebalo raščistiti sumnje koje su se nakupile oko nekih spornih predmeta iz privatizacije: "Trebalo je uzeti barem 10, 20 najsumnjivijih slučajeva i temeljito ih pročešljati. Ali tu nema političke volje, i očito je da se građanima servira jedno dok se drugo radi ispod žita".

Sanader rekao da Fond više neće postojati

Drugi paradoks. Da naši političari drže svoju riječ danas ne bi ni bilo Hrvatskog fonda za privatizaciju jer je premijer Ivo Sanader odmah nakon uhićenja provedenih u Fondu nakon akcije Maestro rekao da će se on ukinuti. 16. lipnja prošle godine na novinskoj konferenciji Sanader je rekao da Hrvatski fond za privatizaciju "više neće postojati", te da će se  umjesto Fonda osnovati neko drugo tijelo, koje bi se prema jednom od prijedloga, moglo zvati Agencija za imovinu.

Friščić protiv ministara u upravnim odborima, a "njegov" Bajs danas ušao u jedan

Treći paradoks je taj što je Josip Friščić nakon afere Maestro, kada je bio u oporbi, rekao da je ta afera još jedan pokazatelj da ministri ne bi smjeli sjediti u upravnim odborima jer "ili učestvuju u nepravilnostima, ili se drugi iza njih skrivaju". No, danas je zato ministar iz njegovog HSS-a, Damir Bajs, ušao u taj isti Upravni odbor. Friščić je u razgovoru za Index rekao da je i on bio iznenađen kada je danas čuo za tu odluku te da mu je rečeno da je to samo privremeno rješenje.

"I dalje se zalažem za to da ministri ne budu u upravnim i nadzornim odborima te radimo na takvoj zakonskoj regulativi. Danas mi je rečeno da su Bajs i Uzelac imenovani samo privremeno, dok ne bude gotova ova zakonska regulativa", kazao nam je potpredsjednik sabora Friščić.

Nakon Maestra Friščić je, također, rekao da treba raščistiti sve sumnjive stvari iz HFP-a, ali devet mjeseci nakon uhićenja nije raščišćena niti jedna druga sumnja, niti jedan sumnjivi predmet. Friščić danas kaže da i dalje treba raščistiti stvari, a on "čini ono što stigne."

I Friščić za ukidanje Fonda za privatizaciju

Što je najbolje, Friščić se zalaže i za ukidanje Fonda: "Najprije treba napraviti inventuru svega s čim država raspolaže i odrediti koja je vrijednost te imovine. U svakom slučaju treba napraviti promjene kod procjena državne imovine jer se tu najviše muljalo. Državna imovina je prodavana i za pet puta manju cijenu od tržišne. Većina onih koji iz Fonda sjede u Remetincu su na taj način radili kažnjiva djela", rekao je Friščić.

Većina hrvatskih gospodarskih analitičara smatra da Fond za privatizaciju treba ukinuti. Tako je Damir Nowotny, ugledni ekonomski stručnjak, u jednom od prijašnjih razgovora za Index ,rekao da Fond treba ukinuti jer je kroz njega došlo do opće pljačke i da se na taj način zapravo smanjila vrijednost naših poduzeća i njihova sposobnost da konkuriraju na širem tržištu što je donijelo veliku štetu ukupnoj hrvatskoj ekonomiji.

"Tu nema mnogo dilema, Fond se jednostavno mora ukinuti, a s takvim privatizacijskim modelom, koji se zapravo sveo na najprimitivniju rasprodaju nacionalnih vrijednosti, nacionalnog bogatstva u rukama Hrvatske države, i koji nije u funkciji rasta i razvoja gospodarstva, mora se neodložno prekinuti", rekao nam je tada Nowotny.

Ništa od hvatanja glavnog "maestra"

I Vlada je bila "odlučna" da ukine HFP, ali iz nekog razloga nisu ništa učinili kako se ne bi ponovio slučaj Maestro. Očito nekome odgovara da se poslovi i dalje mogu obavljati "ispod žita".

A što se tiče same afere Maestro ni tu nismo dočekali ispunjenje velikog obećanja, uhićenje samog Maestra iliti dirigenta pretvorbenog kriminala u HFP-u. Što se tiče istrage ona je završila prije mjesec dana dizanjem optužnice USKOK-a protiv desetorice uhićenih. Okrivljeni su Josip Matanović, Robert Peša i Ivan Gotovac, potpredsjednici Hrvatskog fonda za privatizaciju te bivši djelatnik fonda Igor Petlevski, savjetnik u Fondu Darko Mrkonjić, zagrebački odvjetnik Juraj Parazajder, odvjetnica iz Buja Asja Piplović, njezin zagrebački suradnik Mladen Jandriček, osječki poduzetnik i izvanredni profesor na tamošnjem Ekonomskom fakultetu Mane Medić i poduzetnik iz BiH Svjetlan Stanić, koji je jedini nedostupan hrvatskim vlastima pa je za njim raspisana tjeralica.

Dario Markas
Foto: Index

Pročitajte više