IFC daje 75 milijuna eura zajma PBZ-u

MEĐUNARODNA financijska korporacija (IFC), članica Svjetske banke, osigurat će zagrebačkoj Privrednoj banci (PBZ) dugoročni zajam od 75 milijuna eura čime će ojačati njezinu nazočnost u financiranju malog i srednjeg poduzetništva i stambenog sektora, objavio je u utorak IFC.

Ugovor o zajmu potpisali su u utorak u Beču Jyrki Koskelo, direktor IFC-a za globalna financijska tržišta i predsjednik PBZ-a Božo Prka, doznaje Hina iz IFC-a.

Zajam IFC-a trebao bi ojačati pozicije PBZ-a kao jedne od vodećih hrvatskih financijskih institucija i pomoći malom i srednjem poduzetništvu da osigura dugoročno financiranje programa kapitalnih investicija, pojašnjavaju IFC-u.

"Zadovoljni smo investicijom IFC-a koji podržava naš temeljni cilj da povećamo pristup privatnog sektora kreditima. Ovo je posebice važno u pogledu tranzicijskih izazova koje predstavlja pristup (Hrvatske) Europskoj uniji", rekao je Prka, prema navodima IFC-a.

Malo i srednje poduzetništvo je ključni čimbenik gospodarskog rasta Hrvatske i na njega otpada preko 90 posto privatnog sektora zemlje i više od polovice zaoslenih.

Gruppo Intesa, najveća talijanska bankarska skupina, ima 76,3 posto vlasništva u Privrednoj banci.

Khosrow Zamani, direktor za južnu Europu i središnju Aziju u IFC-u rekao je da će zajam PBZ-u omogućiti razvitak i rast malog i srednjeg poduzetništva i financiranje stambenih zajmova "što su ključni dijelovi strategije IFC-a za Hrvatsku".

IFC je članica Svjetske banke koja promiče investicije u privatni sektor u zemljama u razvitku.

Pročitajte više