IMENOVAN NOVI LJUBLJANSKI NADBISKUP

Papa Ivan Pavao II. imenovao je u ponedjeljak dosadašnjeg pomoćnog biskupa Ljubljane Alojza Urana za novog ljubljanskog nadbiskupa. L

Imenovanje je objavljeno u 12 sati, istovremeno u Vatikanu i Ljubljani.

Alojz Uran rođen je 22. siječnja 1945. u mjestu Spodnje Gameljne blizu Ljubljane. Završio je građansku gimnaziju u Ljubljani, nakon koje je u Ljubljani upisao Teološki fakultet. Diplomirao je 1970. godine, a iste je godine i zaređen za svećenika.

Za biskupa je bio posvećen u Rimu 6. siječnja 1993. godine. Na Salezijanskom fakultetu u Rimu magistrirao je na temi kateheza odraslih.

Novi ljubljanski nadbiskup i metropolit Alojz Uran naslijedit će na tom mjestu Franca Rodea, koji je 21. travnja ove godine imenovan prefektom vatikanske kongregacije za redovnike. Uran je šesti ljubljanski nadbiskup.

Uranovo imenovanje u Ljubljani je dočekano kao poprilično iznenađenje i dokaz da "Vatikan zna čuvati tajne" jer slovenski tisak, koji je tjednima špekulirao oko Rodeova nasljednika, ime Alojza Urana nije gotovo ni spominjao. Najčešće su, među istaknutijim imenima koja su se u tim špekulacijama pojavljivala, bili beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar i nuncij Svete Stolice u Bjelorusiji Ivan Jurkovič jer su obojica podrijetlom iz Slovenije, ali i nekoliko domaćih biskupa, ali ne i Uran. On je tako postao poprilično iznenađujući izbor za ovdašnje poznavatelje crkvenih i političkih prilika, iako je bio predsjednik organizacijskog odbora za prvi Papin posjet Sloveniji.

(Hina) xfl ybr

Pročitajte više