Imovinske kartice: Koliko teže novi dužnosnici

Foto: FAH

ZA RAZLIKU od prijašnjih izbora, kada su izabrani dužnosnici uglavnom bili poznati javnosti, u 2016. su u Vladu ušli uglavnom nepoznati i novopečeni političari.

Ako ih već ne možemo procjenjivati po političkim djelima, što barem o njima možemo doznati iz imovinskih kartica?

Novi članovi Vlade nisu se baš požurili Povjerenstvu za sprječavanje sukoba interesa podnijeti svoje imovinske kartice. Rok je 21. veljače, a kartice je podnijela tek njih nekolicina.

Jedni u dugovima, drugi s golemim štednjama

Najbolje stoji MOST-ovac Slaven Dobrović, ministar zaštite okoliša. Taj otac sedmero djece, u kartici je naveo ministarsku plaću od 22 tisuće kuna, još 5 000 kuna na fakultetu, stan i dvije kuće od 2 milijuna kuna, vinograd i dio voćnjaka od 400 tisuća kuna.

"To je naslijeđeno i tako dalje...", kazao je.

No, teško da se itko može mjeriti s Robertom Podolnjakom. On i supruga uštedjeli su pola milijuna eura. Imaju tri stana vrijedna 700 tisuća kuna...

"Taj dugi niz godina koje radim, imam 30 godina staža, bio sam uvijek na nekim značajnijim funkcijama. I prije nego sam bio na fakultetu bio sam tajnik grada. Dakle, uvijek sam imao iznadprosječna primanja. U posljednjih deset godina na fakultetu dobra primanja kao profesor, značajna primanja od autorskih honorara. Ipak sam autor više knjiga i velikog broja autorskih radova", rekao je Podolnjak.


Za razliku od njega, MOST-ova Ružica Vukovac nema imovinu već dug...

"Nemam nikakve nekretnine u svome vlasništvu, nemam niti vozilo, ali imam porezni dug koji sam naslijedila od bivšeg muža i vraćam ga već 12 godina", rekla je Vukovac.

Njive, oranice, kuće, stanovi, vile, Mercedesi...

MOST-ov ministar gospodarstva Tomislav Panenić prijavio je nekretnine u vrijednosti od 2,2 milijuna kuna, a posjeduje čak 16 njiva i oranica koje ukupno vrijede oko 1,4 milijuna kuna. HDZ-ov ministar vanjskih poslova Miro Kovač prijavio je jedan stan od 109 kvadrata koji vrijedi gotovo kao cijela Panenićeva imovina - čak 1,7 milijuna kuna. HDZ-ov ministar prometa Oleg Butković posjeduje jedan stan vrijedan oko 220.000 kuna te zemljište od 489 kvadrata.

Još uvijek se čekaju imovinske kartice ostalih ministara, ali i premijera Tihomira Oreškovića te potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka i Bože Petrova. Karamarko je posljednju karticu podnio 2012. godine.

"Ništa se spektakularno nije dogodilo u mom imovinskom stanju. Nisam postao tajkun. Obogatio se jesam za još jedno dijete. Meni su moja djeca najveće bogatstvo", kaže Karamarko.

Ako prekorače rok za podnošenje imovinske kartice, oduzet će im se dio plaće.

Pročitajte više