INA: Naši dužnosnici karticama kompanije kupuju dragulje, ali to nije protuzakonito

ČLANSTVO dužnosnika INA-e u nadzornim odborima tvrtki koje su u vlasništvu INA-e ni po čemu nije zabranjeno niti protuzakonito, a s korištenjem kompanijskih kartica upoznat vlasnik i njihovo je korištenju u skladu s potrebama i u funkciji poslovne politike INA-e, priopćeno je danas iz INA-e.

INA je tim priopćenjem reagirala na napis u današnjem "Jutarnjem listu", objavljen pod naslovom "Interina London Dragičeviću platila 60 tisuća eura", u kojem se čelnike Ine proziva da primaju obilne mjesečne naknade za članstva u odborima tvrtki koje posluju unutar INA grupe, te za nekontrolirano korištenje kompanijskih kartica.
Služba za informiranje i odnose s javnošću INA-e u priopćenju navodi da su dužnosnici Uprave INA-e, ali i direktori pojedinih sektora ili službi u INA-i, članovi nadzornih odbora tvrtki koje su u potpunom ili djelomičnom vlasništvu INA-e. "Članstvo u tim odborima ni po čemu nije zabranjeno niti protuzakonito, već je u skladu sa zakonskim propisima funkcioniranja tih društva", navode iz INA-e.

Ističu također kako "Uprava INA-e vodi računa da ne dolazi do kumulacije funkcija djelatnika INA-e u nadzornim odborima, tako da je, primjerice, predsjednik Uprave Ine Tomislav Dragičević član samo jednog nadzornog odbora".

"Naknade za rad u nadzornim odborima u skladu su s aktima tih društava i zakonskim propisima, o čemu punu informaciju posjeduje Nadzorni odbor INA-e, u svojstvu predstavnika INA-ina vlasnika. Na tako isplaćene naknade isplatitelji uredno obračunavaju porezne naknade", ističe se u priopćenju koje je potpisao rukovoditelj INA-ine Službe za informiranje i odnose s javnošću Josip Gojak.

Iz INA-e naglašavaju i da je s korištenjem kompanijskih kartica, odnosno troškova reprezentacije, upoznat vlasnik INA-e i da je njihovo korištenje u skladu s potrebama i u funkciji poslovne politike INA-e. "Hoće li vodeći dužnosnici tvrtke nekoga pozvati na večeru, učiniti odgovarajući znak pažnje prema poslovnom partneru i slično, tradicija je i suvremenost u modernom poslovnom svijetu", ističu iz INA-e, uz napomenu da i na tako učinjene troškove reprezentacije tvrtka uredno plaća sve zakonom predviđene obveze i poreze.

"Jutarnji list" u svom članku proziva pojedine čelnike INA-e da su u protekle tri godine mjesečnu plaću od gotovo 15.000 kuna utrostručili naknadama za članstvo u odborima tvrtki koje djeluju unutar Ina grupe. Pritom list navodi da su predsjednik i član Uprave INA-e Tomislav Dragičević i Željko Vrbanović za rad u nadzornom odboru Interine u Londonu "u razdoblju od 1. siječnja 2001. do 30. lipnja 2003., nakon oporezivanja u Velikoj Britaniji, zaradili po 59.421,60 eura", što znači "mjesečno 1.980,72 eura".

U tekstu i u opremi teksta u "Jutarnjem listu" također se navodi da Dragičević prima mjesečnu naknadu od oko 7.000 kuna i za članstvo u nadzornom odboru Janafa.

Prema pisanju lista, petorici čelnih menadžera INA-e u londonskoj Interini na raspolaganju su po dvije kreditne kartice (Amex i Mastercard). I u tom se kontekstu izravno spominje predsjednik Uprave INA-e, te se u članku uz ostalo navodi da je Dragičević "lani u Rio de Janeiru (karticom) napravio račun od 1.427 funti u jednoj draguljarnici, u istom gradu kupio odjeće za 888 funti, te napravio niz računa po europskim i svjetskim duty free shopovima".

Pročitajte više