Index doznaje: HDZ od HŽ-a zatražio posebni vlak i vagone za Zagreb zbog sabora stranke

VRH HDZ-a u potpunoj tajnosti priprema Opći Sabor te stranke koji bi se trebao održati 11. rujna u Zagrebu na za sada nepoznatoj lokaciji. Naime, u središtu HDZ-a danas nam nisu htjeli potvrditi, a ni demantirati informaciju kako su u tijeku užurbane pripreme za održavanje Općeg Sabora u Zagrebu. No, iako su u HDZ-u zakopčani "do grla" kada je riječ o pripremama za Opći Sabor, ipak smo dobili službenu potvrdu, ali na sasvim drugom mjestu. Imali smo tako informaciju da je HDZ zatražio od Hrvatskih željeznica posebne linije prema Zagrebu za 11. rujna, a razmišlja se čak i o uvođenju posebnog vlaka za Zagreb.

Potvrda iz HŽ-a

Da se Hrvatske željeznice ozbiljno pripremaju za 11. rujna, potvrdio nam je Marijan Klarić direktor HŽ Putničkoga prijevoza.

"Zadovoljstvo nam je imati povećani broj putnika jer to donosi i povećanje prihoda. HŽ Putnički prijevoz za 11. rujna 2010. ima najavu putovanja veće grupe putnika iz raznih dijelova Hrvatske prema Zagreb GK. Navedeni putnici prevozili bi se redovnim vlakovima prema voznom redu koji će prema potrebi, na postojeći sastav, eventualno biti pojačani s dodatnim vagonima obzirom na frekvenciju putnika", potvrdio je Klarić za Index dodajući kako su i dalje u pregovorima s korisnicima. Tako nam je otkrio i da je u pripremi i posebni vlak prema Zagrebu na taj dan.

"S koliko će vagona biti pojačani sastavi redovnih vlakova nije definirano obzirom da od korisnika prijevoza još nismo dobili konačnu potvrdu broja putnika. S informacijom kojom raspolažemo za sad računamo s 10 do14 vagona koje bi dodali na sastave redovnih vlakova. Vezano za posebni vlak postoji mogućnost zakupa jednog posebnog vlaka o čemu se također vode pregovori s korisnikom prijevoza", stoji u odgovoru iz Hrvatskih željeznica.

Prošlogodišnji Sabor HDZ-a stajao 700 tisuća kuna

Razlozi tajnosti u HDZ-u su dvojaki. Naime, pozicija Kosor unutar stranke još uvijek nije stabilna unatoč njenim porukama prema oponentima izvana i unutar stranke da njena pozicija u stranci nikada nije bila jača. Poznato je kako Kosor nije izabrana demokratskom procedurom već aklamacijom, a poznato je od tada i brojanje glasova od strane tadašnjeg tajnika Ivana Jarnjaka.

S druge pak strane poznato je kako je prošle godine HDZ potrošio za Opći Sabor HDZ-a oko 700 tisuća kuna! U Areni Zagreb tada je bilo oko 10.000 članova stranke. Svota bi ove godine također mogla biti basnoslovna, što javnost svakako neće dobro prihvatiti.

Isto tako, Kosor s 11. rujnom bira i pravi trenutak za Sabor svoje stranke i to na valovima pobjede da je izgurala rebalans državnog proračuna bez da je ušla u otvoreni sukob sa sindikatima i poljoprivrednicima koji su bili najglasniji i često prijetili prosvjedima. U oazi trenutnog socijalnog mira Kosor će sada imati dovoljno vremena za pripremu stranačkog Sabora.

Pročitajte više