Indija: Najveća demokracija na svijetu

INDIJA, u kojoj su u četvrtak ujutro objavljeni prvi nepotpuni rezultati parlamentarnih izbora, najveća je demokracija na svijetu koja teži tome da bude jedna od najvećih ekonomskih sila 21. stoljeća.

S površinom do 3.287.263 četvorna kilometra između Omanskog mora na zapadu i Bengalskog zaljeva na istoku Indijska unija se proteže na 7.516 kilometara obale. Kopnena granica duga 15.200 kilometara ide uz Pakistan na sjeverozapadu, Kinu, Nepal i Butan na sjeveru te Bangladeš i Burmu (Mianmar) na sjeveroistoku.

Indija je nakon Kine druga najnapučenija zemlja na svijetu s milijardu i 65 milijuna stanovnika, što čini šestinu svjetskog stanovništva. Prema projekcijama UN-a, indijsko stanovništvo bit će najveće negdje oko 2050. godine. Više od 250 milijuna živi ispod praga siromaštva.

U glavnom gradu New Delhiju živi 14 milijuna stanovnika. Stanovništvo čini 80 posto hindusa, 13,4 posto muslimana, 2,3 posto kršćana, 1,8 posto sikha i 0,7 posto budista.

Službeni je jezik hinduski, a govore se engleski i 17 poznatih jezika. U Indiji se govori i 874 dijalekta.

Indija je najveća demokracija na svijetu, savezna republika sastavljena od 28 država i sedam teritorija.

Vlast pripada premijeru, čiji je mandat pet godina. Do sada je premijersku dužnost obnašao Atal Behari Vajpayee (79) koji dolazi iz hinduskog nacionalističkog pokreta. On je od 1999. godine vodio koalicijsku vladu na čijem je čelu bila njegova stranka Bharatiya Janata (BJP, Stranka indijskog naroda).

Predsjednik Republike ima protokolarnu ulogu i to je A.P.J. Abdul Kalam (72) koji je izabran u srpnju 2002. godine na pet godina. Parlament je dvodomni.

Pročitajte više