Indonezija: Istovremena erupcija dvaju vulkana

INDONEZIJSKE vlasti zatvorile su u srijedu sve prilaze vulkanu Bromo na istoku Jave, nakon što su u utorak u erupciji lave poginula dva turista, te su nastavili s evakuacijom stanovnika s obronaka vulkana Awu na sjevernom Sulawesiju, objavili su dužnosnici.

Lokalni vulkanolog Hendrasto opisuje simultanu aktivnost Bromoa i Awua kao "puku slučajnost". Indonezija je smještena na geološki aktivnom pacifičkom "vatrenom prstenu" i ima više od stotinu aktivnih vulkana.

Gusti smeđi dim uzdigao se nad 2.392 metra visokim Bromom u gusto naseljenoj provinciji Istočnoj Javi, no nisu zabilježene nove erupcije poput onih koje su u utorak usmrtile dva turista.

Drugi vulkan, Awu na otoku Sangihe, posljednjih je dana neuobičajeno aktivan. Udaljen 2.250 kilometara od prijestolnice Jakarte, Awu ne pokazuje znake smirivanja i nastavlja izbacivati vrući dim i pepeo. Oko 20.000 stanovnika toga otoka, smještenog blizu Filipina, evakuirano je s obronaka vulkana i iz okolnih naselja.

Awu je jedan od najaktivnijih otočkih vulkana i iznova eruptira još od 17. stoljeća. Najtragičnija erupcija zabilježena je 1812. godine, kada je poginulo oko 3.000 ljudi.

Bromo je popularno turističko odredište na istoku Jave, na koje se posjetitelji penju kako bi uživali u spektakularnom zalasku sunca.

Pročitajte više