Indonezija produžila izvanredno stanje u Acehu još šest mjeseci

INDONEZIJA je u četvrtak najavila kako će za još šest mjeseci produžiti izvanredno stanje u pokrajini Acehu, nakon što je vojska priznala da neće uspjeti protjerati pobunjenike do postavljenog roka.

"Vlada je odlučila produljiti izvanredno stanje u Acehu za još šest mjeseci", izjavio je ministar Susilo Bambang Yudhoyono na konferenciji za novinare.

"Stanje će se procjenjivati svaki mjesec i novi rok može biti skraćen ili produžen, ovisno o ishodu procjene", rekao je.

Indonezijske vlasti su 19. svibnja proglasile izvanredno stanje u Acehu, pokrajini na otoku Sumatri, i pokrenule veliku ofenzivu kako bi u roku od šest mjeseci iskorijenile pobunjenike iz Pokreta za slobodni Aceh (GAM), čiji oružani otpor traje već 27 godina. U tu je svrhu angažirano 45 tisuća pripadnika vojske i policije, dok se procjenjuje kako pobunjenika ima oko pet tisuća.

U ponedjeljak su članovi vlade, nakon sastanka s vojnim vrhom i guvernerom Aceha, od predsjednice Megawati Sukarnoputri zatražili da snagama sigurnosti odobri još vremena za uklanjanje pobunjenika.

Pročitajte više