Inspektori UN-a ´pokazali mišiće´ u Bagdadu

INSPEKTORI  UNa za oružje u nedjelju su u Iraku ´pokazali mišiće´ izvršivši opsežnu pretragu sjedišta iračke Uprave na nadzor naoružanja (IMD) i ostavljajući dva iračka visoka dužnosnika satima zatvorene u zgradi.

Nakon što su ušli u kompleks IMD-a u središtu Bagdada, inspektori su zatvorili glavni ulaz svojim vozilom, sprečavajući ulaske i izlaske iz zgrade.

IMD je vladino tijelo koje služi kao ured za vezu s inspektorima UN-a za oružje. Dužnosnici IMD-a pratili su inspektore na svim inspekcijama otkako su oni nastavili rad 27. studenoga.

Inspektori su dulje od šest sati zaustavljali ljude i automobile izvan kompleksa, snimali automobile i pretraživali vozila i osoblje, a u središtu njihova interesa bila je tvrtka Basil unutar kompleksa, rekli su svjedoci.

Zbog upada u kompleks prosvjedovali su voditelj IMD-a general Husam Mohamed Amin i irački veleposlanik pri UN-u Mohamed al-Douri, koji je boravio u posjetu IMD-u, jer su šest sati proveli zatočeni u zgradi.

Inspektori UN-a u nedjelju su nastaviliu misiju obilaskom lokacija u Basri i Mosulu, gdje su ustanovili regionalni ured.

Pročitajte više