Inspektori zatvorili gradilište u Maksimirskoj gdje se srušio zid

Foto: Ena Dragičević/Index, Jurica Galoic/PIXSELL

Građevinska inspekcija zatvorila je gradilište na Maksimirskoj cesti gdje se jučer nešto iza podneva urušio zid na kući čije je uklanjanje u tijeku, piše N1.

Na mjestu stare kuće trebala bi niknuti nova zgrada. No bager je jučer srušio dio zida koji je završio na nogostupu, dok je golemi oblak prašine prekrio dio ulice.

“U dosadašnje inspekcijskim nadzorom građevinske inspekcije je zatvoreno gradilište postavljanjem službenog znaka. Inspekcijski nadzor je u tijeku”, potvrđuju iz DIRH-a.

Navode i da je inspekcija rada nadzorom utvrdila nedostatke u primjeni odredbi Zakona o zaštiti na radu, zbog čega su donesene upravne mjere kojima je poslodavcu zabranjeno korištenje radne opreme, točnije bagera, dok se ne ispita je li njegov rad tamo bio u skladu s propisima.

Bager udaljen s gradilišta

“Rukovatelj bagera udaljen je dok se ne osposobi za rad na siguran način te je zabranjeno obavljanje radova na gradilištu bez uporabe osobne zaštitne opreme”, ističu. Inspekcija je bila i na gradilištu zgrade zagrebačke policije u Petrinjskoj ulici gdje je prošli tjedan pala skela.

Nadzor građevinske inspekcije još je u tijeku, dok je inspekcija rada i ovdje utvrdila nedostatke u primjeni odredbi Zakona o zaštiti na radu.

Uklonjen i dio skele

“Poslodavcu smo zabranili uporabu dijela skele, građevinskih cijevi za otpad dok se ne otklone utvrđeni nedostaci. Zabranjeno je i obavljanje radova na unutarnjim etažama građevine dok se ne izvede zaštita od pada kroz otvore, kao i korištenje kosog prilaza na jednoj etaži dok se ne postavi zaštitna ograda”, navode iz DIRH-a.

Zamjenik gradonačelnika Zagreba Luka Korlaet izjavio je danas kako je odgovornost za gradilišta na projektantima i inženjerima, te posebno nadzornim inženjerima. “Ove situacije izlaze izvan okvira onoga što bi grad mogao kontrolirati, te je nadležna građevinska inspekcija”, poručio je Korlaet.

Ponovio je to i ministar graditeljstva Branko Bačić koji je na upit o stranim radnicima u građevinskom sektoru u Hrvatskoj istaknuo kako bez njih obnova ne bi bila moguća. Dodao je kako Ministarstvo za njih organizira poseban program tijekom kojeg se upoznaju s radnim pravom i pravilima gradnje.

Pročitajte više