Inteligencija djece pokazatelj budućeg zdravlja

PAMETNA djeca rjeđe u budućnosti oboljevaju od teških bolesti nego njihovi manje bistri vršnjaci, objavili su u četvrtak američki znanstvenici.

Istraživanjem su utvrdili da su predispozicije za srčani udar, dijabetes, astmu, rak i artritis češće među osobama koje su u djetinjstvu imali niži IQ.

Istraživači stoga smatraju da inteligencija u ranoj dobi može biti prilično pouzdan pokazatelj budućeg zdravlja.

Tim sa Sveučilišta u Harvardu temelji svoja saznanja na istraživanju 633 osoba iz Providencea u američkoj saveznoj državi Long Island.

Ispitanicima između 30 i 39 godina postavljeno je pitanje jesu li ikad imali neku ozbiljnu bolest, primjerice čir, tuberkulozu ili hepatitis.

U obzir su uzeti i drugi čimbenici koji utječu na intelektualni razvoj, kao što je niska porođajna težina i socijalno porijeklo, no znanstvenici kažu da to nije značajno utjecalo na rezultate.

Stručnjaci su općenito ustanovili da je učestalost bolesti među njima bila niska, no uočili su da je rizik oboljenja osobito nizak kod onih koji su u dobi od sedam godina imali visoke rezultate na testovima inteligencije, a veći u ispitanika s nižim IQ-om.




Pročitajte više