INVALIDI DRUGOG SVJETSKOG I DOMOVINSKOG RATA IZJEDNAČENI U PRAVU NA POPUST U OTKUPU STANA



Viši sudovi preinačili su presudu riječkog Općinskog suda koji 1996. nije prihvatio pokušaj tadašnjeg Državnog pravobraniteljstva da ospori zakonitost aneksa ugovora iz 1994. o popustu na kupnju stana na kojem postoji stanarsko pravo za ratnog vojnog invalida iz Drugog svjetskog rata. Riječki Županijski i Vrhovni sud smatrali su da se aneks ugovora može sklopiti samo sa žrtvama Domovinskog rata, ali ne i Drugog svjetskog rata jer je u jednoj od brojnih izmjena Zakona o prodaji stanova sužena definicija ratnog vojnog invalida.

Ustavni sud je, pak, mišljenja da te izmjene nisu odlučujuće jer nisu imale povratno djelovanje, ali i jer je status ratnog vojnog invalida određen odredbom Zakona o zaštiti vojnih i civilnih invalida rata prema kojoj status ratnog vojnog invalida ima osoba čiji je organizam oštećen najmanje 20 posto zbog rane ili povrede zadobivene za vrijeme Domovinskog, ali i Drugog svjetskog rata.

Utvrdivši da je zbog pogrešne primjene materijalnog prava povrijeđeno ustavno pravo Riječanina G. R. na jednakost svih pred zakonom, Ustavni je sud odlučivanje o (ne)zakonitosti aneksa ugovora o popustu na otkup stana zbog invaliditeta iz Drugog svjetskog rata vratio riječkom Županijskom sudu na ponovno odlučivanje.

(Hina) xggrb yso

Pročitajte više